Jak zrobić mleko czekoladowe?

Mleczne przekąski cieszą się ogromną popularnością wśród dzieci. Są doskonałym źródłem wapnia, białka i innych substancji odżywczych dlatego rodzice chętnie je kupują i dają swoim dzieciom na przykład na deser. Jedną z najpopularniejszych tego rodzaju przekąsek jest mleko czekoladowe, które znajdziemy na półce w każdym sklepie. Mleko czekoladowe jest uwielbiane nie tylko przez dzieci ale także przez wielu dorosłych. To świetny pomysł na deser czy podwieczorek. Z uwagi na poręczne opakowanie, tego typu przekąska doskonale sprawdzi się na przykład podczas drugiego śniadania w szkole.

To również idealny deser dla sportowców i wszystkich dbających o masę mięśniową ponieważ pozwala zregenerować mięśnie i uzupełnić składniki odżywcze, które tracimy w czasie wysiłku fizycznego, na przykład podczas treningu.

Chociaż czekoladowe mleko oferuje niemal każdy producent wyrobów mlecznych w Polsce, warto wiedzieć, że nie każde jest zdrową przekąską. Łatwo się o tym przekonać sprawdzając skład tego typu produktów – w wielu z nich znajdziemy dużo cukru i mało zdrowych substancji odżywczych, które wspomagają nasz organizm. Często skład takiego mleka uzupełniają także konserwanty, których powinniśmy jeść jak najmniej, wręcz eliminować je ze swojej diety. Idealnym rozwiązaniem będzie zatem samodzielne przygotowanie mleka czekoladowego, we własnym domu. Wbrew pozorom, to jeden z najłatwiejszych przepisów o nie sprawi żadnego kłopotu. Mleko można przyrządzić ze składników, które znajdziemy w każdej kuchni a jego wykonanie jest bardzo szybkie. Otrzymamy wówczas zdrową przekąskę i pomysł na wzbogacenie śniadania czy deseru naszych dzieci zdrowym napojem, bez konserwantów i nadmiaru cukru.

Składniki i przepis

Do przyrządzenia mleka czekoladowego wystarczy nam

  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 30 g czekolady gorzkiej.

Możemy wzbogacić nasz napój o ulubione przyprawy takie jak cynamon, imbir itp. Dzięki temu za każdym razem uzyskamy nieco inny smak. Ponadto proporcje możemy oczywiście zwiększać wedle uznania, dzięki czemu otrzymamy więcej porcji.

W jaki sposób przygotować napój?

Zaczynamy od rozdrobnienia czekolady po to aby łatwiej rozpuściła się w mleku. Mleko podgrzewamy w rondelku lub małym garnku a gdy jest już ciepłe, dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści. Jeżeli chcemy dodać ulubione przyprawy, możemy to zrobić gdy napój jest gotowy.
I już! Nasze domowe mleko czekoladowe jest gotowe do spożycia! Możemy je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.