Idealny przepis, na bezglutenowe ciasto z truskawkami.

Bezglutenowe ciasto z sezonowymi owocami, to przepyszny deser, który sprawi, że dzień będzie jeszcze przyjemniejszy. Koniecznie sprawdź, jak przygotować proste i smaczne ciasto z truskawkami.

Gluten od wielu lat, stanowi ogromna przeszkodę dla osób, które kochają słodycze. Znajdujący się w zbożach gluten, jest mieszanką białek roślinnych, które powodują podrażnienie żołądka, oraz są zagrożeniem dla osób, borykających się z nietolerancją. Choć wiele cukierni poszło z duchem czasu, i coraz chętniej oferują wypieki bez glutenu, wciąż oferta jest uboga, dlatego warto skusić się na domowe, kruche ciasto bezglutenowe, z pysznymi i zdrowymi truskawkami. Do ich przygotowania, nie potrzeba wielu składników, oraz dużego nakładu czas, dlatego koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis.

Domowe ciasto bezglutenowe. Sprawdzony przepis.

Przepis na kruche, bezglutenowe ciasto z truskawkami jest bardzo prosty. Wystarczy odrobina czasu, kilka składników, by zrobić smaczne ciasto. O to przepis, na wyjątkowe kruche ciasto z owocami, bez glutenu.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta bez glutenu:

  • 340 g mąki bezglutenowej, na przykład ryżowej, kukurydzanej, gryczanej, lub mieszanki kilku rodzajów.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 kg truskawek

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z jajkami oraz cukrem, na puszystą, jednolita masę. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenie, zagnieść ciasto i owinąć w folię. Tak przygotowane ciasto, odłożyć na około 2 godziny do lodówki, lub na 30 minut do zamrażalki.
W między czasie umyć truskawki, oraz usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki i odstawić.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnice i wałkować, do uzyskania około 1 cm grubości. Przełożyć na blachę, wyłożona papierem, posypać truskawkami i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowane ciasto jest smaczne, jeśli jednak lubicie dodatki, przed pieczeniem, można zrobić pyszną kruszonkę. W tym celu, zmieszaj ze sobą 1/2 szklanki oleju, 1/4 szklanki cukru i tyle samo mąki. Całość zagnieć i posyp nią wierz ciasta.
Kruche siato z truskawkami bez glutenu, równie dobrze można udekorować bita śmietaną. Należy jednak pamiętać, by dodać ją dopiero po ostygnięciu ciasta.

Gotowe!

Ciasto z truskawkami, jest słodkie, smaczne i nie zawiera glutenu. Jest świetnym dodatkiem do kawy czy herbaty. Można podać je na co dzień, lub odświętnie. Ze względu na wspaniały smak, szybko znika, dlatego nie postoi dłużej, jak 3 dni!