Batoniki orzechowe z kajmakiem

Mam męża łasucha, wobec czego w naszym domu zawsze musi być coś słodkiego. Kiedy mam zabrać się za przygotowywanie słodkości w kuchni, wybór najczęściej pada na BATONIKI ORZECHOWE Z KAJMAKIEM. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu a jednocześnie niesamowicie syte i szybko zaspokajają potrzebę na słodką zachciankę.
Można oczywiście dodać swoje dodatki, w zależności od tego, co kto lubi, jednak według mnie w tej formie batoniki są wystarczająco słodkie. Przepis jest przeze mnie sprawdzony, tak więc polecam z czystym sumieniem.

Batoniki orzechowe z kajmakiem: SKŁADNIKI: ( NA BLASZKĘ 38 X 25 CM ):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki orzechów (koniecznie trzeba je wcześniej posiekać)
  • 1 szklanka czekolady mlecznej (czekoladę również siekamy
  • 300g masy kajmakowej.

Batoniki orzechowe z kajmakiem: WYKONANIE:

  1. Pierwszym krokiem w tworzeniu naszych batoników będzie pomieszanie ze sobą w większej misce wszystkich sypkich składników; w tym wypadku będą to: mąka, płatki owsiane, soda i cukier.
  2. Następną czynnością będzie dodanie masła, jeśli masa się nie klei, można dodać go oczywiście troszkę więcej.
  3. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części; jedną częścią wyklejamy dno blaszki, drugą na razie odkładamy w chłodne miejsce (może to być lodówka).
  4. Kolejną czynnością jest nagrzanie piekarnika do 180 stopni, wyłożoną ciastem blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
  5. Następnie na podpieczony spód rozkładamy posiekane wcześniej orzechy.
  6. Na wyłożone orzechy wykładamy i smarujemy masę kajmakową, można ją wcześniej troszkę ogrzać w ciepłej wodzie, będzie się wtedy lepiej rozsmarowywać na orzechach.
  7. Kolejny krok to rozsypanie na masie kajmakowej pokruszonej wcześniej drobno lub posiekanej czekolady.
  8. Następną czynnością będzie wyciągnięcie z lodówki i rozsypanie pozostałego ciasta w ten sposób, by powstała kruszonka; najlepiej rozetrzeć je w palcach i po trochę rozsypywać w miarę równo na rozsypanej wcześniej czekoladzie.
  9. Blaszkę z gotowym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, zaglądamy co jakiś czas do piekarnika, można troszkę skrócić czas pieczenia, jeśli zobaczymy, że ciasto jest gotowe wcześniej.
  10. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
  11. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze części według uznania (w zależności od upodobań mogą to być kwadraty, prostokąty lub trójkąty) – coś na kształt przekładanych wafli.

    SMACZNEGO.