Przepis na pyszny pasztet warzywny z masłem orzechowym
Pasztet to wyśmienity wyrób z mięsa, który podbija kubki smakowe. Przygotowywany na różne sposoby domowe i do sklepów spożywczych. Stosuje się do niego różne dodatki w postaci pieczarek, papryki lub pomidorów.
„Stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę.” – Anthelme Brillant-Savarin
Co to jest pasztet?
Pasztet tworzony jest poprzez połączenie podrobów mięsnych lub warzywnych z dodatkiem jajka, mąki i bułki tartej. Wszystkie składniki są połączone w jedną całość i zmielone, by powstała przystawka w postaci pasztetu. W składzie pasztetu mogą pojawić się nerki, płuca i inne podroby, które tworzą ten łagodny smak.
Najbardziej pospolity pasztet to ten zapakowany w opakowaniu blaszanym. A z wyższej półki znajduje się po między wyrobkami mięsnymi, opakowany w grube aluminium, dobrze okryty, sprzedawany na kilogramy. Po prostu niebo w gębie, któremu nikt nie może się oprzeć. Chyba, że jesteśmy wegetarianami, którzy w ogóle mięsa unikają, akceptowane są tylko warzywa, owoce, soja i inne elementy nie mięsne. I tu w zastępstwie pasztetu mięsnego, pasztet warzywny z masłem orzechowym, który można przyrządzić samemu w domu.
Przepis na pyszny pasztet warzywny z masłem orzechowym.
Przepisów kulinarnych jest mnóstwo i mają one bardziej rozbudowany skład potrzebnych rzeczy do przygotowania potrawy lub mniej. Przepisy te są tworzone przez różnych ludzi, który eksperymentują z kuchnia, z daniami, przystawkami, by mogli się nimi podzielić, dopomóc w przygotowaniu potrawy.
Kolejna rzecz, to pasztet dla wegetarian, ale nie tylko skierowany pod tym kątem, gdyż miłośnicy mięsa lubują się w różnych potrawach, nie mają zahamowań do spożywania również wegetariańskich potraw.
Przepis na pasztet warzywny z masłem orzechowym:
Składniki:
- marchewka,
- surowa kasza jaglana,
- surowa czerwona soczewica,
- ciecierzyca, cebula,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- bulion warzywny
- przyprawy według uznania
- masło orzechowe.
Krok po kroku należy wykonywać zadania związane z przyprawą pasztetu. Rozpoczynamy gotowanie od cebuli, a kończymy na włożeniu pasztetu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Nie można używać większej temperatur, bo się potrawa spali lub mniejszej, gdyż potrawa będzie sucha.
Reasumując, pasztet warzywny z masłem orzechowym to wyśmienity przysmak, który będzie szokował bogatym smakiem i aromatem. Jeśli masz zapał do kulinarnych podbojów, to z łatwością przyrządzisz go sam w domu. Nadaje się na stół, można go ułożyć w dekoracyjny sposób.