Policzki w winie – mega delikatne mięso

Policzki w winie to danie wykwintne, które jeszcze do niedawna mogliśmy znaleźć wyłącznie w menu najlepszych restauracji. Policzki cechują się niezwykle delikatnym, smacznym i dość chudym mięsem. Dobrze przyrządzone są wyraziste w smaku i bardzo sycące a ich mięso wręcz rozpada się na włókna. Samo przygotowanie policzków nie powinno sprawić nam kłopotów, najtrudniejsze jest oczyszczenie mięsa z błon ale dalsze kroki są już znacznie łatwiejsze. Policzki wciąż jednak trudno dostać – niewiele marketów czy sklepów ma je w swojej stałej ofercie. Warto zapytać w dobrych sklepach mięsnych lub delikatesach. Smaku dobrze przyrządzonych policzków nie da się porównać z niczym innym zaś potrawa przygotowana w winie zaspokoi podniebienie każdego smakosza. Nie musimy już wybierać się do restauracji gdyż policzki w winie możemy przygotować samodzielnie w swojej domowej kuchni.

Składniki

Aby przyrządzić pyszne policzki w winie musimy przygotować następujące składniki:

  • ok. 60 dag policzków wieprzowych (6 policzków),
  • cebulę,
  • trzy ząbki czosnku,
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 400 ml bulionu,
  • trzy liście laurowe i pięć ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczkę ziaren pieprzu,
  • marchewkę,
  • pietruszkę,
  • seler,
  • białą część pora,
  • olej do smażenia
  • a także sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Mięso należy oczyścić z białych błonek. Następnie oprószamy policzki z każdej strony solą i pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię a następnie smażymy policzki do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Wkładamy policzki do garnka.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy około dziesięciu minut (aż wino odparuje). Po tym czasie przekładamy składniki do garnka.

Wlewamy bulion, dorzucamy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu). Marchewkę, pietruszkę, seler i por obieramy a następnie także dodajemy do garnka.
Całość gotujemy pod przykryciem i na wolnym ogniu przez około 50 minut, do momentu aż policzki będą miękkie.
Po tym czasie wyjmujemy policzki i przekładamy na talerz. Sos przecedzamy przez sito i ponownie wlewamy do garnka. Musimy gotować go przez około kwadrans na mocnym ogniu (do momentu aż sos zgęstnieje). Następnie do garnka z sosem wkładamy policzki.

Do policzków w winie idealnie komponują się takie dodatki jak ziemniaki purée, ziemniaki tłuczone, warzywa lub surówka warzywna. Idealnie komponują się z dodatkiem marchewek, szalotek i selera użytych do ich przygotowania zatem możemy podać je właśnie w taki sposób. Smacznego!