Delikatne ciasto z ciecierzycy – bezglutenowe

Ciasta to deser, któremu mało kto jest w stanie skutecznie się postawić i nie skosztować. Piękny wygląd, smaczne dodatki – całość zdaje się być wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Czy jednak przechodząc na dietę wegańską i porzucając wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, trzeba także zapomnieć o tej formie deseru? Nie, wówczas można stworzyć wegańskie ciasto, wykorzystując przy tym odpowiednie składniki, jak na przykład ciecierzycę.

Deser dla każdego

Dieta wegańska w ostatnich latach stała się dość modna, nie można jednak zapominać o tym, z czym się wiąże – rezygnując z produktów odzwierzęcych, dostarcza się organizmowi zdecydowanie mniej białka, które jest podstawą budulcową, bez niego kości i włosy stają bardziej łamliwe, skóra sucha. Dlatego należy znaleźć dla niego roślinny zamiennik.
Dobrym pomysłem jest sięganie po ciecierzycę (cieciorkę) – roślinę strączkową, która stanowi źródło białka – w 100 g jest go 8,86 g. Poza tym posiada składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dostarcza także kwas foliowy oraz jest źródłem potasu, których to w diecie nie powinno zabraknąć.

Ze względu na brak w przepisie mąki, co sprawia, że ciasto jest bezglutenowe, spokojnie mogą je przygotować i jeść osoby z celiakią czy nietolerancją glutenu.

Składniki:

  • 2 słoiki gotowanej ciecierzycy (każdy po 400 g)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa
  • 40-50 g kakao
  • 3 łyżki napoju roślinnego lub wody
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie
Do miski robota kuchennego wrzucić odsączoną zawartość dwóch słoików ciecierzycy oraz wlać 1/3 szklanki oleju roślinnego, dokładnie zmiksować na gładką masę.
Dodać budynie, sok z jednej cytryny, sodę oczyszczoną oraz dowolne słodziwo. Całość ponownie zmiksować.
Blaszkę (średnica 15-18 cm, wysokość 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
Do pozostałej połowy ciasta dodać kakao oraz 3 łyżki napoju roślinnego lub wody. Zmiksować do połączenia.
Wyciągnąć upieczone jasne ciało, łyżką wyłożyć na nie kakaowe ciasto. Rozprowadzić po całości.
Piec przez 50 minut, wyciągnąć po tym czasie i odstawić do ostygnięcia.
Polewa: tabliczkę czekolady roztopić z niewielką ilością wody na małym ogniu. Rozlać na cieście. Schłodzić w lodówce przez dwie godziny.