Klasyczne kokosanki na białkach bez laktozy

Masz chęć na słodkości zawierające kokosy? Nie tylko Ty uwielbiasz kokosanki, dlatego po ich przygotowaniu licz się z tym, że bardzo szybko znikną i trzeba będzie przygotować kolejne. Poniżej prosty przepis na szybkie przygotowanie pysznych kokosanek bez laktozy.

Jakie składniki będą nam potrzebne

Do przygotowania potrzebne będą 2 jaja, około 80 gram ksylitolu lub cukru pudru, około 220 gram wiórków kokosowych bez siarki oraz opcjonalnie wanilia dla smaku. Ważne, aby wszystkie powyższe składniki przed przygotowaniem miały temperaturę pokojową.

Działamy – robimy kokosanki

Na początku należy oddzielić białka od żółtek, a następnie białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania należy powoli dodawać ksylitol lub cukier puder. Dążymy do tego, aby powstała sztywna, gęsta i błyszcząca masa bezowa.

Wciąż ubijając należy dodawać żółtka i ubijać masę do całkowitego połączenia składników. Gdy skończymy już miksować masę należy do niej dodać wiórki kokosowe i, jeśli mamy takową przygotowaną, to także wanilię. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły i zmieszały.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie blachy do pieczenia. Wykładamy blachę do pieczenia papierem i delikatnie łyżką wykładamy masę kokosową. Następnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni i pieczemy kokosanki przez około 15 minut. Jeśli chcemy, aby nasze ciasteczka były bardziej chrupkie, należy piec około 25 minut cały czas pilnując, aby kokosanki nie zarumieniły się zbytnio, gdyż wtedy mogą nabrać posmaku goryczy.

Gotowe kokosanki, gdy tylko ostygną, są gotowe do jedzenia. Należy pamiętać, że jedna porcja może nie starczyć do wieczora, dlatego warto przygotować od razu większą ilość. Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku przez kolejne kilka dni.

Podsumowanie

Pieczenie ciasteczek wcale nie musi oznaczać całego dnia w kuchni i czuwania nad piekarnikiem. Domowe kokosanki są szybkie w przygotowaniu, gotowe w krótkim czasie po wyciągnięciu z piekarnika i pyszne, gdy tylko chcesz zaskoczyć gości lub rodzinę. Domowe ciasteczka mają także inną zaletę, można eksperymentować z przyprawami, powyższy przepis sugeruje dodanie wanilii, jednak wedle własnego gustu można dodać dowolny dodatek zgodny z oczekiwanym smakiem. Zachęcamy do eksperymentów i prób nowych smaków, a być może znajdziesz ulubiony dodatek, który już zawsze pozostanie w Twoich kokosankach. Możesz także wykonać kilka smaków kokosanek i je wymieszać, aby każda była swoistym eksperymentem smakowym.