Rydze w zalewie octowej

Mleczaj zwany potocznie rydzem to jeden z najbardziej pożądanych przez grzybiarzy gatunków grzybów jadalnych, gdyż świetnie sprawdzają się w kuchni. Okres, w którym występują rydze to sierpień – listopad. Można podawać ja na różne sposoby: smażyć na maśle, jako dodatek do jajecznicy, w postaci sosu czy musu. Najczęściej jednak marynuje się je w occie, gdyż wydobywa on kwintesencję ich smaku. W takiej postaci możemy wykorzystać je później jako składnik sałatek, dodatek do wielu dań lub jako przegryzkę.

Przepis na rydze w occie.

Składniki:

  • 1 kg rydzów ( same kapelusze bez nóżek)
  • 3 szklanki wody
  • Łyżeczka soli

Składniki do zrobienia zalewy:

  • 3 szklanki wody
  • ¾ szklanki octu
  • 3 cebule ( średniej wielkości)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ½ Łyżki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie:

Grzyby najpierw dokładnie obierz z wszelakich zanieczyszczeń( igły, liście, trawa, ziemia). Dokładnie wypłucz w wodzie, osusz i odkrój same kapelusze ( nóżki możesz wykorzystać do czegoś innego). Kapelusze grzybów wkładamy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody (tak aby woda tylko zakryła kapelusze). Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez około 10 minut. W tym samym czasie w drugim garnku przygotowujemy już zalewę. Wlewamy do niego wodę i ocet. Wsypujemy pokrojoną wcześniej cebulę oraz przyprawy: cukier, sól, gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem zagotowujemy. W między czasie wyparzamy słoiczki, w których będziemy umieszczać nasze przetwory. Grzyby odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie umieszczamy je w słoiczkach i zalewamy bardzo gorącą marynatą. Dokładnie zakręcamy słoiki. Możemy od razu odwrócić je do góry i tak pozostawić na pewien czas lub poddać procesowi pasteryzacji przez ok. 15 minut.

 

Smak i aromat marynowanych rydzy zachwyci niejednego smakosza. Stanowią nie tylko dodatek do innych dań, ale również świetnie smakują jako samodzielna przegryzka. W spiżarni każdej gospodyni domowej powinno znaleźć się chociaż kilka słoiczków zamarynowanych rydzy.