Szarlotka bezglutenowa

Każdy, kto ma uczulenie na gluten doskonale wie, że jest to mocne ograniczenie żywieniowe. Co, jeśli taka osoba chciałaby zjeść coś normalnego? Co, jeśli jest okazja lub brak okazji, a jednak ma ochotę na szarlotkę? Warto wtedy sięgnąć po przepis na bezglutenową szarlotkę.

Składniki, czyli co należy przygotować

Składniki na kruche ciasto

  • Potrzebujesz około 200 gram mąki kukurydzianej,
  • 200 gram skrobi ziemniaczanej,
  • około 240 gram masła
  • 150 gram cukru.

Składniki na nadzienie

Do wykonania nadzienia potrzebujesz

  • półtora kilograma jabłek,
  • łyżeczkę cynamonu
  • dwie łyżki cukru.

Zaczynamy pieczenie

Na początku przygotujemy kruche ciasto. Przygotowujemy miskę i wsypujemy do niej cukier, skrobię oraz mąkę, dodajemy zimne, pokrojone na kawałki masło. Ciasto najpierw zagniatamy robotem kuchennym, a następnie ręką tak długo, aż powstanie kruszonka.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy około 26 centymetrów i wykładamy ją papierem do pieczenia i zaciskamy. Wsypujemy połowę ciasta i ugniatamy tworząc spód. Ciasto, które nam pozostało należy odłożyć do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i ciasto pieczemy przez około 17 minut, aż do momentu, kiedy ciasto się zarumieni. Następnie wyciągamy je i odstawiamy, aż wystygnie.

Kiedy ciasto stygnie, możemy zająć się jabłkami – myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem i smażymy na mus tak, aby sok jabłkowy całkowicie odparował. Dodajemy cynamon i całość mieszamy do połączenia się składników, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy mus ostygnie wykładamy go na ciasto, a pozostałe ciasto z lodówki wykładamy na górę jak na kruszonkę.

Następnie całość wstawiamy ponownie do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180 stopni, ponownie do zarumienienia ciasta.

Po upieczeniu należy ciasto odstawić aż wystygnie. Szarlotka jest gotowa, możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany wedle uznania.

Podsumowanie

Jak widać szarlotka bezglutenowa istnieje i jest możliwa do wykonania w domu. Pamiętajmy, że nietolerancja glutenu nie jest barierą nie do przeskoczenia i da się stworzyć pyszne ciasta, które nie zaburzą odżywiania. Szukajmy alternatyw, powyższy przepis jest właśnie taką alternatywą i bramą do żywieniowego raju. Zachęcamy do pieczenia, modyfikacji przepisu i poszukiwania swoich smaków pomimo wszelkich ograniczeń związanych z alergiami i nietolerancjami, które mogą być nieprzyjemne, jednak nie wolno się załamywać, trzeba szukać nowych możliwości.