Zupa dyniowa z suszonymi pomidorami
Uwielbiam dynie za ich zapach i cudowny kolor, ale przede wszystkim za strukturę, która pozwala wyczarowywać prawdziwe cuda! Dynię możemy zjeść zarówno na słodko jak i słono, wykorzystać jako nadzienie do pierogów, dodatek do smoothie lub klasycznie przygotować zupę krem. Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na rozsmakowanie się w tych gęstych, aromatycznych zupach. Są bardzo sycące i przyjemnie zagrzewające gdy za oknami prószy śnieg, do tego wypełniają dom jesiennym aromatem przypominającym o ostatnich zbiorach warzyw.
Jaką dynię wybrać?
Na rynku dostępnych jest wiele różnych dyń, którą więc wybrać do przygotowania zupy? Możemy zakupić po prostu dynię zwyczajną, która sprawdza się w wielu przepisach i jest łatwo dostępna. Dobrą alternatywą będzie również japońska dynia Hokkaido, jest mała, a więc bez problemu doniesiemy ją ze sklepu. Popularna jest także dynia piżmowa o złotym miąższu i podłużnym, gruszkowatym kształcie.
Jak podawać zupę krem?
Wspaniałym dodatkiem do kremowych zup mogą być chrupiące grzanki, groszek ptysiowy, orzechy, migdały, lub suszone pomidory. Te ostatnie wykorzystamy w poniższym przepisie.
Składniki:
- Ok. 1kg obranej dyni (zwyczajna, Hokkaido, piżmowa)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa lub dowolny olej (np. olej z pestek dyni)
- 1 duża marchewka
- 4 duże ziemniaki
- 1 Pietruszka
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy dla koloru
- Pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Śmietana
- Natka pietruszki
- Suszone pomidory, po jednym na porcję zupy
- Dynię obieramy ze skórki i odcinamy środek z pestkami, tak aby pozostał sam miąższ. Jeśli na ten cel zakupiliście sporą dynię- żaden problem! Można ją spokojnie zamrozić, bez wcześniejszej obróbki. Poporcjowane kawałki dyni mogą być wrzucone do garnka prosto z zamrażarki.
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki także przygotowujemy- obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek w całości i podsmażamy na małym ogniu, tak aby się zarumienił, dzięki temu oliwa nabierze aromatu czosnku.
- Cebulę opalamy nad palnikiem aby nasza zupa nabrała głębokiego smaku.
- Następnie dodajemy dynię, marchewkę i pietruszkę, mieszamy aby wszystkie warzywa były pokryte aromatyczną oliwą, zostawiamy do lekkiego podduszenia.
- Dodajemy przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, kurkumę i pieprz. Następnie zalewamy warzywa wodą. Gotujemy zupę na małym ogniu, pod przykryciem, do momentu zmięknięcia warzyw.
- Gdy już będą gotowe wyławiamy liść, kuleczki ziela, czosnek i cebulę (jeśli ktoś lubi, można je zostawić, zupa będzie bardziej słodka dzięki cebuli). Następnie przystępujemy do blendowania. Najlepiej chwilę odczekać, aby zupa przestygła, w kontakcie z wysoką temperaturą ostrze blendera szybciej się tępi.
- Doprawiamy solą na sam koniec, dzięki temu unikniemy przesolenia (zupa już tak mocno nie odparuje), warzywa zachowają także więcej witamin.
- Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!