Zupa dyniowa z suszonymi pomidorami

Uwielbiam dynie za ich zapach i cudowny kolor, ale przede wszystkim za strukturę, która pozwala wyczarowywać prawdziwe cuda! Dynię możemy zjeść zarówno na słodko jak i słono, wykorzystać jako nadzienie do pierogów, dodatek do smoothie lub klasycznie przygotować zupę krem. Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na rozsmakowanie się w tych gęstych, aromatycznych zupach. Są bardzo sycące i przyjemnie zagrzewające gdy za oknami prószy śnieg, do tego wypełniają dom jesiennym aromatem przypominającym o ostatnich zbiorach warzyw.

Jaką dynię wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych dyń, którą więc wybrać do przygotowania zupy? Możemy zakupić po prostu dynię zwyczajną, która sprawdza się w wielu przepisach i jest łatwo dostępna. Dobrą alternatywą będzie również japońska dynia Hokkaido, jest mała, a więc bez problemu doniesiemy ją ze sklepu. Popularna jest także dynia piżmowa o złotym miąższu i podłużnym, gruszkowatym kształcie.

Jak podawać zupę krem?

Wspaniałym dodatkiem do kremowych zup mogą być chrupiące grzanki, groszek ptysiowy, orzechy, migdały, lub suszone pomidory. Te ostatnie wykorzystamy w poniższym przepisie.

Składniki:

  • Ok. 1kg obranej dyni (zwyczajna, Hokkaido, piżmowa)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa lub dowolny olej (np. olej z pestek dyni)
  • 1 duża marchewka
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 Pietruszka
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy dla koloru
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Śmietana
  • Natka pietruszki
  • Suszone pomidory, po jednym na porcję zupy
  1. Dynię obieramy ze skórki i odcinamy środek z pestkami, tak aby pozostał sam miąższ. Jeśli na ten cel zakupiliście sporą dynię- żaden problem! Można ją spokojnie zamrozić, bez wcześniejszej obróbki. Poporcjowane kawałki dyni mogą być wrzucone do garnka prosto z zamrażarki.
  2. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki także przygotowujemy- obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek w całości i podsmażamy na małym ogniu, tak aby się zarumienił, dzięki temu oliwa nabierze aromatu czosnku.
  4. Cebulę opalamy nad palnikiem aby nasza zupa nabrała głębokiego smaku.
  5. Następnie dodajemy dynię, marchewkę i pietruszkę, mieszamy aby wszystkie warzywa były pokryte aromatyczną oliwą, zostawiamy do lekkiego podduszenia.
  6. Dodajemy przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, kurkumę i pieprz. Następnie zalewamy warzywa wodą. Gotujemy zupę na małym ogniu, pod przykryciem, do momentu zmięknięcia warzyw.
  7. Gdy już będą gotowe wyławiamy liść, kuleczki ziela, czosnek i cebulę (jeśli ktoś lubi, można je zostawić, zupa będzie bardziej słodka dzięki cebuli). Następnie przystępujemy do blendowania. Najlepiej chwilę odczekać, aby zupa przestygła, w kontakcie z wysoką temperaturą ostrze blendera szybciej się tępi.
  8. Doprawiamy solą na sam koniec, dzięki temu unikniemy przesolenia (zupa już tak mocno nie odparuje), warzywa zachowają także więcej witamin.
  9. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami, dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!