Cenne właściwości nasion Chia

NASIONA SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ

Nasiona szałwii hiszpańskiej znane także pod nazwą nasiona chia są znane na całym świecie. Roślina ta pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Są bardzo bogatym źródłem nie tylko minerałów i witamin, ale także kwasów Omega 3 i 6. Ponadto dzięki swoim właściwością świetnie wpływają na zdrowie ( zapobiegają wielu chorobą) oraz na kondycję naszej skóry. Nasiona te są już teraz ogólnodostępne. Jeszcze nie tak dawno można je było zakupić jedynie w sklepach w sklepach ze zdrową żywnością lub zielarskich. Teraz dostępne są już w niemal każdym sklepie.

Właściwości nasion chia.

Te malutkie nasionka zawierają bardzo wiele cennych dla naszego zdrowia składników.

  • Potas
  • magnez
  • fosfor
  • witaminy z grupy B
  • wapń, który wspomaga pracę i prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostno – stawowego.
  • Kwasy Omega 3 i Omega 6. Są nieocenionym wsparciem dla naszego układu krążenia. Ponadto zmniejszają ryzyko wystąpienia takich chorób jak miażdżyca czy zawał mięśnia sercowego. Są one stosowane jako suplement w różnego rodzaju dietach. Niezwykle ważne jest, aby spożywały je w odpowiednich ilościach zarówno kobiety w ciąży jak i dzieci.

Nasiona Chia wpływają bardzo korzystnie na:

  • Obniżenie cholesterolu i trójglicerydów.
  • Wzrost odporności organizmu.
  • Opóźnienie procesów starzenia się skóry. Zawierają bardzo duże ilości antyoksydantów, które hamują rozwój wolnych rodników odpowiedzialnych za pojawianie się oznak starzenia.
  • Zmniejszają ryzyko występowania cukrzycy , a także chorób nowotworowych.
  • Pracę mózgu. Dzięki zawartości dużej ilości kwasów Omega 3 i Omega 6 wpływają korzystnie na pamięć oraz koncentrację. Dlatego szczególnie polecane są dzieciom i młodzieży, aby usprawnić im proces przyswajania wiedzy.
  • Układ nerwowy. Badania potwierdziły, iż regularne spożywanie nasion chia potrafi załagodzić stany depresyjne.
  • Hamują proces demencji starczej. Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera oraz zwyrodnienia plamki żółtej – choroby narządu wzroku.
  • Układ trawienny. Zawierają bardzo duże ilości błonnika, który usprawnia i reguluje pracę układu trawiennego – pobudza perystaltykę jelit. Nasiona te są zaraz po otrębach najcenniejszym źródłem błonnika.

Chia – bogate źródło białka.

Nasiona szałwii hiszpańskiej są bardzo bogatym źródłem białka. W 100 gramach nasion znajduje się 16,5 gramów białka. Dlatego ich spożywanie jest tak ważne zwłaszcza w diecie wegetarian i wegan. Nasiona te to także cenne źródło energii. Dlatego jest są niezastąpione w menu sportowców, kulturystów oraz osób mających duży wysiłek fizyczny na co dzień.

Kaloryczność nasion chia.

Nasiona chia są bardzo kaloryczne bo 100 g nasion to aż około 485 kcal. Jednak dzięki zawartości dużej ilości białka i błonnika wspomagają proces odchudzania. Nasiona te wykazują zdolność pęcznienia pod wpływem wody. Dlatego po ich spożyciu i spęcznieniu w żołądku zapewniają nam poczucie sytości na długi czas.

W jakiej postaci spożywamy nasiona.

Nasiona te spożywamy jako dodatek do wielu potraw. Możemy je dodawać w całości lub zmielić. Dodajemy je do jogurtów, koktajli, sałatek a nawet wypieków. W kuchni stosuje się także olej z nasion szałwii hiszpańskiej, który może zastąpić nam oliwę z oliwek. Jednak nie powinno się go używać do smażenia, nie zalecane jest poddawanie go działaniom bardzo wysokiej temperatury ( obróbce termicznej). Jak każdego produktu tak i nasion chia powinniśmy spożywać z umiarem. Nie zaleca się zjadania ich więcej niż 3 łyżeczki dziennie ( mowa tutaj o regularnym spożyciu). Wpływa na to bardzo duża zawartość błonnika oraz możliwość zaburzenia wchłaniania innych składników odżywczych z pożywienia.