Lekka sałatka rybna na ciepło.
Sposób na szybką, sycącą kolację – sałatka z cukinii i dorsza.
Jeżeli poszukujesz pomysłu na małą innowacyjność w kuchni to przepis idealny dla Ciebie. Przepyszna i bardzo sycąca sałatka z białą rybą i cukinią polana aromatycznym sosem o tymiankowo- cytrynowej nucie zachwyci podniebienie wszystkich uczestników kolacji. To danie z pewnością na stałe zagości w Twoim domowym jadłospisie nie tylko ze względu na prostotę i szybkość przyrządzenia, ale także fakt, że składniki tego dania należą do bardzo przystępnych cenowo. Podsumowując, jest to świetna, prosta i tania sałatka na ciepło, idealna na kolacje, dodatkowo przepyszna i sycąca.
Składniki na sałatkę:
- 200 gramów fileta z dorsza
- trzy garści mieszanki sałat
- dwa suszone pomidory z zalewy
- mała cukinia
- pięć łyżek stołowych oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka stołowa soku z cytryny
- opakowanie sosu sałatkowego paprykowego
- amatorzy zielonych oliwek mogą przygotować kilka sztuk
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki z cukinii i dorsza.
Cukinię dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój na półplasterki. Rozgrzej patelnię z porcją oliwy na średnim ogniu. Filet z dorsza, lub innej białej ryby umyj i pokrój w kostkę. Cukinię wrzuć na rozgrzaną patelnię, podsmaż przez chwilę, po czym dodaj rybę. Przemieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem. Nie smaż zbyt długo, by ryba się nie rozpadła, a cukinia była wciąż lekko chrupiąca. Zdejmij patelnię z palnika i przełóż dorsza i cukinię na talerz do lekkiego przestudzenia. Na dużym półmisek wysyp mieszankę sałat i ułóż na niej letniego dorsza z cukinią. Na górę połóż pokrojone w paski kawałki suszonego pomidora. Jeżeli zdecydowałeś się na dodanie zielonych oliwek pokrój je na cienkie plasterki i posyp wierzch dania.
Sos.
Do małej miseczki wsyp porcję tymianku i sos z torebki, następnie dodaj trzy łyżki oliwy z oliwek i łyżkę soku z cytryny wymieszaj wszystko dokładnie. Polej danie bezpośrednio przed podaniem.