Zupa kokosowa z dorszem

Wszystkich miłośników egzotycznych specjałów z pewnością zainteresuje przepis na zupę kokosową z dorszem. Jest to potrawa niezwykle aromatyczna, bardzo smaczna i z pewnością można ją polecić jako rozgrzewającą zupę w chłodnym, zimowym czasie. Jedząc tę zupę, mamy okazję przenieść się do raju na ziemi – ciepłej Tajlandii, gdzie podstawę kuchni stanowią ryby, krewetki i inne owoce morza a także curry czy mleczko kokosowe. Wszystkie składniki zupy kokosowej tworzą znakomite połączenie, uzyskamy dzięki nim wyśmienity smak. Kto raz skosztuje zupy kokosowej z dorszem, z pewnością będzie chciał przyrządzać ją zdecydowanie częściej. Zupę przygotujemy ze składników dostępnych w każdym markecie. Oprócz niesamowitych walorów smakowych, ogromną zaletą tej zupy jest łatwość jej przygotowania dzięki czemu każdy może skosztować odrobiny egzotycznej, tajskiej kuchni w swoim domu.
Mleczko kokosowe – na bazie którego przyrządzamy zupę – staje się produktem coraz bardziej popularnym w naszym kraju. Można je stosować do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Mleczko kokosowe ma w składzie kwasy tłuszczowe, które jednak nie zalegają zbyt długo w organizmie. To produkt wykazujący właściwości antybakteryjne oraz bardzo pożywny zaś jego spożycie dostarcza dużo energii. W Azji jest stosowany powszechnie.
Również krewetki mają wiele zalet a ich smak to tylko jedna z nich. Nie są kaloryczne, pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenie krwi. Są antynowotworowe i wykazują właściwości przeciwzapalne.
Ryby i owoce morza powinniśmy jeść jak najczęściej ponieważ są pyszne i zdrowe – zupa kokosowa z dorszem to nie tylko smakowite danie ale także zdrowy, pełnowartościowy posiłek.

Składniki

Do przygotowania tej zupy będziemy potrzebować:

  • 250 g krewetek
  • 300 g filetu z dorsza,
  • ponadto dwie łyżki oleju kokosowego,
  • trzy ząbki czosnku,
  • trzy cebule-szalotki,
  • dwie łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • kawałek imbiru (2 cm),
  • cztery liście limonki,
  • dwie szklanki bulionu (można zastąpić wodą),
  • puszkę mleczka kokosowego,
  • sok z połowy limonki,
  • sól
  • oraz po pół łyżeczki przypraw: curry, kolendry, kurkumy i szafranu.

Przygotowanie

W przypadku gdy składnikiem naszej zupy są mrożone krewetki i ryba, należy je wcześniej rozmrozić.
Czosnek kroimy w plasterki, szalotki w kostkę a imbir w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na nim pokrojone składniki.
Dodajemy pastę curry i przyprawy, smażymy przez chwilę.
Następnie wlewamy bulion (lub wodę), mleko kokosowe, wrzucamy liście limonki i gotujemy.
Dodajemy sok z limonki, krewetki i rybę, którą wcześniej rozdrabniamy.
Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około pięć minut, zupę można spożywać wówczas gdy krewetki i ryba będą gotowe. Na koniec doprawiamy do smaku solą.
Naszą zupę kokosową z dorszem możemy podawać z ryżem, przybrać ją bazylią lub kolendrą. Smacznego!