Zupa tajska z kurczakiem i makaronem gryczanym

Kuchnia tajska ma wielu miłośników, ale prawda jest też fakt, że nie każdemu może ona pasować. Bazuje ona na kilku charakterystycznych składnikach i można ją poznać po niektórych specyficznych smakach. Kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej i kuchni indyjskiej. Dania pochodzące z Tajlandii w dużej mierze cechują się dość znaczną ostrością, np. curry. Charakterystycznym składnikiem w kuchni Tajów jest m.in. mleczko kokosowe obecne w większości dań, a także szereg przypraw nadających daniom niepowtarzalny smak, takich jak świeży imbir, tajskie chilli, trawa cytrynowa czy liście limonki. Koneserzy kuchni tajskiej w Europie szczególnie rozsmakowali się w tajskich zupach. Przykładem dania, które cieszy się dużą popularnością może być zupa tajska z kurczakiem i makaronem gryczanym.

Jak przyrządzić zupę tajską?

Wbrew pozorom przygotowanie zupy po tajsku nie jest trudne. Wystarczy podsmażyć na oleju pastę curry. Można ją kupić jako gotowy produkt na dziale kuchni świata w większych sklepach lub przyrządzić ją samemu. Składa się ona z imbiru, czosnku, posiekanej papryczki chilli oraz trawy cytrynowej. Do pasty dodaje się pokrojonego w kostkę kurczaka i posiekaną cebulę. Następnie można dodać warzywa takie jak cukinia czy marynowane małe kolby kukurydzy. Kolejnym krokiem jest doprawienie pasty oraz dodanie gorącego, wcześniej przygotowanego bulionu. Po zagotowaniu można dodać przełamany na pół makaron gryczany i gotować, aż zmięknie. Na koniec dodaje się tylko mleko kokosowe, które stanowi odpowiednik zwykłej śmietany w trakcie przygotowywania tradycyjnych, polskich zup. Po dodaniu tego składnika nie należy trzymać dłużej na ogniu. Wystarczy zamieszać i zupa jest gotowa do podania.

Dlaczego makaron gryczany

Zupę tajską można oczywiście przygotować z różnego rodzaju makaronami. Wybór makaronu gryczanego jest jednak świetna decyzją z uwagi na jego właściwości zdrowotne. Makaron ten jest bogatym, źródłem białek, takich jak lizyna. Posiada on także znaczne ilości błonnika, co sprawia, że na długo pozostawia uczucie sytości. Co więcej, jest idealną alternatywą makaronu pszennego dla osób na diecie bezglutenowej. Należy jednak uważać, ponieważ nie wszystkie produkty tego typu są całkowicie pozbawione tego składnika. Warto zawsze czytać ostrzeżenia umieszczone na opakowaniach. Do zupy tajskiej najlepiej nada się makaron gryczany typu spaghetti lub inna długa odmiana makaronu. Do tego typu dań doskonale sprawdzi się także makaron ryżowy, który również nie zawiera glutenu i jest lekkostrawny.