Wino z rodzynek

Wino z rodzynek nie jest tak popularne, jak inne domowe trunki, choćby tak, jak wino z porzeczek, wiśni, czy truskawek. Największym kosztem, który trzeba wziąć pod uwagę jest zakup około 5 kilogramów rodzynek. To dosyć sporo, ale rodzynki są dosyć ciężkie i drobne, więc objętościowo wyjdzie ich nieco mniej.

Składniki:

  • 5 kilogramów rodzynek
  • 1 kilogram cukru ( po tygodniu dodaj następny kilogram )
  • 6 cytryn
  • 10 litrów wody

Przygotowanie wina z rodzynek:

Podczas przygotowywania wina z rodzynek należy wziąć pod uwagę ilość cukru zawartego w rodzynkach, dlatego podczas planowania proporcji na początku, dodajemy znacznie mniej cukru niż w przypadku innych nastawów. Poza tym, jeśli chcesz uzyskać mocniejszy trunek, musisz dodać nieco więcej cukru, ale mniej wody. Rodzynkowe wino nie jest raczej zaliczane do mocnych, ale wszystko zależy właśnie od proporcji.

  1. Sparz rodzynki wrzątkiem i wyciśnij sok z cytryn. Można też zamiast wyciśniętego soku z cytryn dodać kwasek cytrynowy. Jeśli pominiesz etap sparzenia rodzynek, Twoje wino będzie odznaczało się gorzkim i nieprzyjemnym, mocno cierpkim smakiem.
  2. Odciśnięte z wody rodzynki wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego lub balona. Wlewamy sok z cytryn oraz wcześniej przygotowany syrop cukrowy, który składa się z 1 litra wody i 1 kg cukru oraz pozostałą część wody.
  3. Mieszamy całość, po czym odstawiamy. Na początku, czyli w początkowej fazie fermentacji mieszamy codziennie, aż do momentu odrzucenia owoców, aby uniknąć ewentualnego powstawania pleśni.
  4. Po tygodniu do nastawu wlewamy syrop cukrowy składający się tak, jak poprzedni z 1 kilograma cukru wody.
    Kiedy dwutlenek węgla będzie wypychał rurkę fermentacyjną wówczas, czas odcedzić wino i umieścić je w butelkach.

Wino z rodzynek ma dosyć charakterystyczny smak, podobny nieco do wina gronowego. W zależności, od tego, jakich dodatków użyjesz, uzyskasz zróżnicowany smak. Możesz dodać wiórek kokosowych, jabłek lub ryżu. Wino rodzynkowe doskonale smakuje schłodzone.