Pasta z makreli z białym serem

Wiele osób kojarzy kanapki z czymś, co musi być nudne i przygotowywane w pośpiechu. Prawdą jest, że większość z nas spożywa je chociaż na jeden posiłek dziennie. Świetnie nadają się na śniadanie i kolację, ale doskonale sprawdzą się także w długiej podróży oraz jako lunch w szkole lub w pracy. Zaletą kanapek jest fakt, że każdy może je przygotować w taki sposób, by mu odpowiadały. Odpowiedni dobór składników potrafi zdziałać kanapkowe cuda. Wbrew pozorom, można w ten sposób skomponować naprawdę zdrowy i smaczny posiłek. Nie należy ograniczać się jedynie do odrobiny masła, plastra szynki czy żółtego sera. Ciekawą propozycją dla osób poszukujących niecodziennych kanapkowych smaków mogą być różnego rodzaju pasty kanapkowe, np. z dodatkiem ulubionej ryby.

Właściwości makreli

Osobom, które lubią rybne smaki, może przypaść do gustu pasta z makreli z białym serem. Jej główny składnik – makrela zawiera sporo wartościowych składników odżywczych, co sprawia, że kanapki z tego typu pastą stanowią zbilansowany, zdrowy posiłek. Makrela należy do dość tłustych ryb – zawiera dużo wielonienasyconych tłuszczów omega-3, które mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny i serce. Normalizują poziom trójglicerydów we krwi i mogą zapobiegać nadciśnieniu. Poza dobrymi tłuszczami makrela posiada wiele innych cennych składników. Jest ona szczególnie ceniona za dużą zawartość selenu, fosforu, potasu, witaminy D i witaminy A. Składniki te pozytywnie działają m.in. na układ odpornościowy, kostny, a także pośrednio zapobiegają wystąpieniu niektórych chorób, np. cukrzycy.

Przygotowanie pasty z makreli

Poza zdrowotnymi korzyściami past z dodatkiem makreli, niewątpliwą zaletą jest prosty sposób przygotowania. Świetną bazą takiej pasty może okazać się biały ser twarogowy. Dzięki niemu pasta będzie miała kremową konsystencję, która idealnie rozprowadzi się na pieczywie. Sery tego typu mają delikatny smak, co w tym przypadku jest dużą zaletą, gdyż nie stłumią ani nie skłócą się ze smakiem makreli. Aby przygotować tego typu pastę, wystarczy usunąć z ryby ości (lub użyć makreli z puszki). zmiksować blenderem wraz z twarogiem i doprawić do smaku. Proporcje między składnikami można dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jak bardzo intensywny smak ma mieć pasta. Smacznym dodatkiem może okazać się posiekany szczypiorek lub inne świeże zioła.