Patison
Patisony to niezwykle smaczne warzywa o licznych właściwościach odżywczych oraz szerokim zastosowaniu w kuchni. Jest to odmiana dyni o charakterystycznym smaku. Warzywo to jest bardzo popularne w Europie, Stanach Zjednoczonych i w Rosji. Wydaje się jednak, że w naszym kraju wciąż niezbyt często spożywamy patisony. A szkoda bo warzywo to jest nie tylko bardzo zdrowe ale także smaczne. Ponadto patisony możemy przyrządzić na wiele sposobów: najczęściej są przygotowywane w formie smażonej lub marynowanej. Czasem również przygotowuje się z nich kotlety czy placki. Patisony najczęściej stanowią zdrową przekąskę lub przystawkę albo dodatek do obiadu, na przykład dania mięsnego. Marynowane mogą być podane na stół w czasie przyjęcia, świątecznego obiadu czy kolacji.
Patisony to źródło witamin (B1, B2, C i PP), beta-karotenu ale również wielu innych substancji takich jak potas, wapń i magnez. W patisonach znajdziemy także sporo błonnika i kwasu foliowego zatem powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i wszystkie osoby z niedoborami tych cennych składników odżywczych. Patisony mogą być składnikiem potraw dietetycznych ponieważ zawierają niewiele tłuszczów i węglowodanów.
Patison to także warzywo lekkostrawne i może być spożywany bez obaw przez dzieci, diabetyków oraz seniorów. Jest niskokaloryczny i działa pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiega również zmianom metabolizmu. To warzywa delikatne i soczyste, w smaku nieco podobne do dyni, kabaczka lub cukinii.
Z patisonów możemy robić zupy i pyszne sałatki. Gdy są dojrzałe i duże, można wydrążyć z nich miąższ, wypełnić farszem mięsnym lub warzywnym i zapiec. Mogą stanowić dodatek do potraw mięsnych oraz być składnikiem popularnego leczo. Można je dusić i kisić najczęściej jednak przyrządza się patisony marynowane. Dzięki temu przepisowi będziemy mogli cieszyć się smakiem patisonów przez cały rok. Z uwagi na to, że zawierają tak wiele witamin a przede wszystkim witaminę C, powinniśmy je włączyć do diety w okresie gdy łatwo się przeziębić.
Składniki
Do tego przepisu będziemy potrzebować kilograma patisonów. Oprócz nich przygotujmy jeszcze dwie marchewki, jedną cebulę, pół główki czosnku, trzy łyżki soli, pięć łyżek cukru, szklankę octu, pięć szklanek wody i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę (ilość według uznania).
Przygotowanie
Zaczynamy od umycia patisonów i pokrojenia ich w kostkę. Kroimy także cebulę (w piórka) i marchew (w plasterki).
Następnie warzywa wkładamy do słoika (lub słoików, wszystko zależy od ich rozmiaru), wsypujemy też przyprawy i dorzucamy czosnek.
Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy i wlewamy do każdego ze słoików.
Słoiki pasteryzujemy przez kwadrans.
W ten sposób przygotowaliśmy bardzo smaczną przekąskę, którą możemy zaserwować samodzielnie lub jako dodatek do obiadu albo kolacji.