Pierogi jaglane ze szpinakiem bezglutenowe

Bardzo smaczne bezglutenowe pierożki, można je ugotować jak i podsmażyć. Oczywiście różnią się w smaku od pierożków z mąki pszennej do której wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni od dzieciństwa, ale polecam i już szykuję kolejną porcję.  Mnie smakowały gotowane i pieczone, choć mój syn zajadał z piekarnika bo jak twierdził woli chrupiące. Farszu zawsze robię więcej, ponieważ zawsze znajdzie się chętny na zjedzenie jeszcze ciepłego szpinaku na kromce chleba. Jeżeli chcecie tylko na pierogi zróbcie z połowy porcji.

Składniki:

  • 125 g suchej kaszy jaglanej
  • 175 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej (może być zwykła)
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 25 g maki z ciecierzycy

Składniki na farsz:

  • 450 g szpinaku ( u nie brykiet) może być tez świeży
  • 200 g sera typu bałkańskiego (lub fety)
  • 2 mniejsze cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia

Przygotowanie ciasta:

Aby pozbyć się z kaszy tej specyficznej goryczki należy ją odpowiednio przygotować. Na rozgrzaną patelnię wsypuję kasze jaglaną i chwilkę podprażam, kilka razy mieszając.

pierogi jaglane ze szpinakiem oQchnia.pl1

Gdy zacznie już pachnieć jeszcze chwilkę mieszamy i następnie płuczemy gorącą wodą i przelewamy przez sito. Do garnka wkładamy kaszę i zalewamy 175 ml gorącej wody, solimy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zostawiamy pod przykryciem na ok 10 min i potem jeszcze ciepłą blendujemy na gładką masę. Po zblendowaniu kasza będzie bardzo gęsta, należy ją teraz zostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie farszu:

Cebulkę* i czosnek obieram i drobno kroję, podsmażam na łyżce oleju najpierw cebulkę pod koniec dorzucam czosnek. Przekładam na talerz. Następnie wrzucam mrożony szpinak i czekam aż się podsmaży i wtedy dodaje ser pokrojony na kawałki i podsmażony czosnek z cebulką, dodaje pieprz. Gdy ser się dokładnie rozpuści, wymiesza ze szpinakiem i całość lekko odparuje to przekładam na sito, aby pozbyć się wody by farsz nie wypływał z pierogów.

Przygotowanie pierogów:

Mąkę i tapiokę mieszam razem i wysypuje na blat dodaje przygotowaną kaszę dokładnie wszystko razem wyrabiam, przy rozwałkowywaniu ciasta na pierogi podsypuje skrobią kukurydzianą. Wykrawam kółka i nadziewam farszem.

pierogi jaglane ze szpinakiem oQchnia.pl2

Pierogi wrzucam do gorącej osolonej wody i po wypłynięciu gotuję na wolnym ogniu ok 4-5 minut. Część pierogów została upieczona w piekarniku (180 stopni C termoobieg do zrumienienia) też pyszne nawet na zimno 😉

*oby nie płakać za mocno przy krojeniu cebuli wystarczy ja włożyć przed krojeniem na dwie godziny do lodówki.

Smacznego!

pierogi jaglane ze szpinakiem oQchnia.pl

pierogi jaglane ze szpinakiem oQchnia.pl5

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy

  1. Czy kasze jaglana mozna zastapic mąką jaglaną?

    1. Raczej nie, ponieważ trzeba ugotować kaszę, którą najpierw trzeba podprażyć. 🙂

  2. Cześć
    Najpierw napisałaś mąka z ciecierzycy, potem tapioka. Czy to zamiennik?
    Pozdrawiam 🙂

    1. Faktycznie. Tapiokę i skrobie z kukurydzy lub skrobię z ziemniaków można zamiennie stosować.

  3. […] bezglutenową, kruszy się, dziwnie smakuje i pewnie dlatego odkładałam testy na później. Pierogi z kaszy jaglanej, które też robię są bardzo smaczne, choć wyczuwalny jest w nich smak kaszy, a nie każdy go […]

  4. Bardzo apetyczne.

    1. I zdrowe 😉

Dodaj komentarz