Pierogi jaglane ze szpinakiem bezglutenowe

Bardzo smaczne bezglutenowe pierożki, można je ugotować jak i podsmażyć. Oczywiście różnią się w smaku od pierożków z mąki pszennej do której wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni od dzieciństwa, ale polecam i już szykuję kolejną porcję.  Mnie smakowały gotowane i pieczone, choć mój syn zajadał z piekarnika bo jak twierdził woli chrupiące. Farszu zawsze robię więcej, ponieważ zawsze znajdzie się chętny na zjedzenie jeszcze ciepłego szpinaku na kromce chleba. Jeżeli chcecie tylko na pierogi zróbcie z połowy porcji.

Składniki:

  • 125 g suchej kaszy jaglanej
  • 175 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej (może być zwykła)
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 25 g maki z ciecierzycy

Składniki na farsz:

  • 450 g szpinaku ( u nie brykiet) może być tez świeży
  • 200 g sera typu bałkańskiego (lub fety)
  • 2 mniejsze cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • olej lub masło klarowane do podsmażenia

Przygotowanie ciasta:

Aby pozbyć się z kaszy tej specyficznej goryczki należy ją odpowiednio przygotować. Na rozgrzaną patelnię wsypuję kasze jaglaną i chwilkę podprażam, kilka razy mieszając.

pierogi jaglane ze szpinakiem oQchnia.pl1

Gdy zacznie już pachnieć jeszcze chwilkę mieszamy i następnie płuczemy gorącą wodą i przelewamy przez sito. Do garnka wkładamy kaszę i zalewamy 175 ml gorącej wody, solimy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zostawiamy pod przykryciem na ok 10 min i potem jeszcze ciepłą blendujemy na gładką masę. Po zblendowaniu kasza będzie bardzo gęsta, należy ją teraz zostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie farszu:

Cebulkę* i czosnek obieram i drobno kroję, podsmażam na łyżce oleju najpierw cebulkę pod koniec dorzucam czosnek. Przekładam na talerz. Następnie wrzucam mrożony szpinak i czekam aż się podsmaży i wtedy dodaje ser pokrojony na kawałki i podsmażony czosnek z cebulką, dodaje pieprz. Gdy ser się dokładnie rozpuści, wymiesza ze szpinakiem i całość lekko odparuje to przekładam na sito, aby pozbyć się wody by farsz nie wypływał z pierogów.

Przygotowanie pierogów:

Mąkę i tapiokę mieszam razem i wysypuje na blat dodaje przygotowaną kaszę dokładnie wszystko razem wyrabiam, przy rozwałkowywaniu ciasta na pierogi podsypuje skrobią kukurydzianą. Wykrawam kółka i nadziewam farszem.

pierogi jaglane ze szpinakiem oQchnia.pl2

Pierogi wrzucam do gorącej osolonej wody i po wypłynięciu gotuję na wolnym ogniu ok 4-5 minut. Część pierogów została upieczona w piekarniku (180 stopni C termoobieg do zrumienienia) też pyszne nawet na zimno 😉

*oby nie płakać za mocno przy krojeniu cebuli wystarczy ja włożyć przed krojeniem na dwie godziny do lodówki.

Smacznego!

pierogi jaglane ze szpinakiem oQchnia.pl

pierogi jaglane ze szpinakiem oQchnia.pl5

 

 

 

 

3 komentarzy

  1. […] bezglutenową, kruszy się, dziwnie smakuje i pewnie dlatego odkładałam testy na później. Pierogi z kaszy jaglanej, które też robię są bardzo smaczne, choć wyczuwalny jest w nich smak kaszy, a nie każdy go […]

  2. Bardzo apetyczne.

    1. I zdrowe 😉

Dodaj komentarz