Parzenie jajek krok po kroku
Surowych jajek nie powinniśmy używać w niektórych ciastach, takich jak na przykład tyramistu, ze względu na wątpliwości z nimi związane. Parzenie jajek okazuje się sprawdzonym sposobem, aby uniknąć kłopotliwych dolegliwości żołądkowych. Jak parzyć jajka? W tym wpisie dowiesz się jak parzyć jajka krok po kroku.
Kiedy należy parzyć jajka?
Parzenie jajka jest wymagane za każdym razem, kiedy będziesz musiał użyć surowych jajek. Warto wiedzieć też, jak poprawnie parzyć jajka. Ta wiedza przyda Ci się za każdym razem, kiedy będziesz chciał zrobić domowe lody, kremy do deserów czy też wytrawne sosy. Nie lubisz ściętych jajek? Parzenie również jest wtedy bardzo przydatne. Warto pamiętać, aby jajka były trzymane w lodówce. Podczas zakupów wybieraj jajka, które były przechowywane w podobnych warunkach. Za każdym razem, gdy dodajesz jajka do potrawy i narażasz się na styczność ze skorupką, myj ręce. Należy też myć akcesoria kuchenne, które miały styczność z jajkiem, na przykład nóż, którym były rozbijane jajka. W ten sposób nasze otoczenie będzie bezpieczniejsze. Należy uważać na jajka, które w supermarkecie nie są trzymane w lodówce.
Parzenie jajek krok po kroku
Na początku sprawdź, czy jajka nie są popękane. Przed użyciem jajek dobrze jest, żeby około 1-2 godzin poleżały poza lodówką. Kiedy jajko wyjmiemy prosto z lodówki, w wyniku jego ochłodzenia łatwiej będzie uszkodzić skorupkę. Do oczyszczenia jajka użyj wacika nasączonego octem. Zagotuj wodę i odmierz około jednej szklanki, do której wrzucisz jajko. Każde jajko powinno przebywać w wodzie dokładnie 10 sekund. Jeśli chcesz odparzyć kilka jajek, to temperatura wody nie powinna spaść poniżej poziomu 70 stopni. Po obniżeniu się temperatury wody trzeba będzie wodę wymienić.
Jak widać, parzenie jajka jest bardzo proste. O dokładnym sparzeniu jajka warto pamiętać, przygotowując różne sosy. Proste triki kuchenne sprawią, że nasze potrawy będą jeszcze lepsze. Dzięki parzeniu jajek unikniemy wielu problemów, a na pewno przygotowywanie potraw stanie się bezpieczniejsze.