Pyszne tagliatelle z marchewki z liśćmi buraka

Kochamy makarony – to wyjątkowo wdzięczne danie. Występuje w wielu odmianach, łatwo je wykonać, a do tego, można je połączyć w zasadzie ze wszystkim. Bardzo łatwo przyrządzić makaron, który będzie smakował właśnie nam. Choć większość stawia na klasykę – makaron z serem – coraz więcej osób eksperymentuje z formą, składnikami i kolejnymi dodatkami do włoskiej potrawy. Jak przyrządzić zatem tagliatelle z marchewki z liśćmi buraka?

Tagliatelle z marchewki – warzywny makaron

Lubisz makaron, ale nie powinieneś jeść go za często? Nie musisz rezygnować z tej potrawy. Od jakiegoś czasu, na blogach kulinarnych święci triumfy makaron… z warzyw. Wyjątkowo smaczny i prosty do przyrządzenia jest makaron z marchewki – a przy tym, również bardzo zdrowy. Makaron z marchewki to kolejny, obok marchwianego burgera, tani, prosty i zdrowy zamiennik tuczących dań. To również bogate źródło karotenoidów, które decydują o pomarańczowym kolorze warzywa.

Karotenoidy to świetne przeciwutleniacze, usuwające sprawnie toksyny z organizmu. Do tego, beta-karoten wpływa pozytywnie na wzrok, niweluje trądzik, wzmacnia odporność i kondycję skóry – również poprzez opóźnienie pojawiania się zmarszczek!

Tagliatelle z marchewki z liśćmi buraka – z czego je zrobić

Do wykonania dania potrzebne będą:

  • 5 marchewek;
  • liście z dwóch buraków;
  • sok z połówki pomarańczy;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól;
  • zioła prowansalskie.

Tagliatelle z marchewki z liśćmi buraka – sposób wykonania

Marchewkę i liście buraka kroimy w drobne paski – tak, by przypominały makaron tagliatelle. Z pomocą przyjdzie nam specjalna obieraczka do warzyw, którą zakupimy w niemal każdym markecie. Dodajemy oliwę i zioła prowansalskie, po czym mieszamy. Następnie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy nasz warzywny makaron, po czym lekko solimy całość.

Smażymy potrawę do momentu, w którym marchewka zacznie zmieniać konsystencję na miękką – wtedy dodajemy sok pomarańczowy, najlepiej świeżo wyciskany. Czekamy aż nadmiar odparuje, w ostateczności możemy dodać niewielką ilość wody – lecz nie jest to konieczne. Smażymy jeszcze chwilę do stanu al dente, po czym przekładamy na talerz.

Gotowe danie można z łatwością urozmaicić dodatkami, które lubimy. Z pewnością smaczne będą oliwki, ser feta, czy ulubione warzywa. Niektórzy polecają również warzywne tagliatelle z dodatkiem świeżo startego sera – możemy też dorzucić go już w trakcie smażenia marchewki i buraka. Smacznego!