Przepis na najlepsze pierogi ruskie bezglutenowe
Nikt z nas nie wyobraża sobie kuchni polskiej bez tradycyjnych pierogów. Ta potrawa jest tak popularna w Polsce, że chętnie kosztują je także nasi sąsiedzi w całej Europie. Te z kapustą i grzybami kojarzą nam się ze świętami,ale warto pamiętać, że nie wszyscy lubią i mogą spożywać takie pierogi. Świetną alternatywą dla osób uczulonych, bądź na diecie mogą być pierogi ruskie. Przy dzisiejszych występujących alergiach chociażby na gluten, idealną propozycją będą pierogi pozbawione klasycznej mąki pszennej, czyli bezglutenowe. Będą tak samo smaczne, jak te klasyczne, a przy tym o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.
Na wstępie warto dodać, że pierogi ruskie z ciasta bezglutenowego nie będą tak elastyczne, jak te z mąki pszennej. Dlatego, podczas wałkowania należy pamiętać, aby rozwałkować je na ok. 2mm i nie naciągać ciasta, tak jak to robimy przy pierogach z białej mąki. Po rozwałkowaniu odpowiedniego fragmentu ciasta, dobrze jest je podsypać dodatkowo mąką np: z tapioki (wtedy ciasto idealnie będziemy z nami pracowało). Następnie za pomocą okrągłego szablonu możemy wykroić odpowiedniej wielkości pierogi. Wiele osób, boi się, że pierogi będą się rozpadać podczas gotowania, nic bardziej mylnego! Po ugotowaniu ciasto jest miękkie i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. A zatem, jeżeli macie ochotę na spróbowanie bezglutenowych pierogów ruskich, poniżej przedstawiamy najlepszy przepis.
ciasto na bezglutenowe pierogi
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki gorącej wody( możemy dodać więcej wody, podczas wyrabiania ciasta, wszystko zależy od konsystencji)
farsz do pierogów ruskich
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 0,5 cytryny
- sól i pieprz
- zamiast sera możemy użyć wegańskie tofu
Wykonanie
Przed wyrobieniem ciasta, warto wcześniej przygotować farsz, żeby był wystudzony. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 3 szklankami wrzątku. Kaszę gotujemy ok.20 minut, co jakiś czas mieszając, aby nam nie przypaliła. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Farsz pozostawiamy do ostygnięcia
Ciasto bezglutenowe na pierogi
Obydwie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy sól. Następnie stopniowo dolewamy olej i gorącą wodę. Wszystkie składniki, najpierw mieszamy łyżką, a później wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno być dość wilgotne, aby się nie rwało. Odrywamy kawałek ciasta,a resztę przykrywamy ściereczką bawełnianą. Z fragmentu ciasta formułujemy wałek, który kroimy na kawałki o szerokości ok 2 cm. Każdy kawałek formułujemy w kulkę, podsypujemy mąką z tapioki, rozwałkowujemy wałkiem. Ciasto pod ściereczką bawełnianą może lekko wyschnąć podczas lepienia, dlatego dobrze jest dolać do niego trochę wody. Na ciasto nakładamy farsz po środku i mocno zlepiamy brzegi. Starajmy się tak formować farsz, aby naciągać ciasta, (w trakcie gotowania pierogi mogą pękać). Pierogi gotujemy etapami po ok 10 szt. w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia. Układamy na talerz w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Dobrze, jest też wyłowione pierogi na talerzu posmarować olejem. Po wystygnięciu odwracamy pierogi na drugą stronę żeby się nie przykleiły do talerza.
Jeżeli okaże się, że pierogów nam wyszło za dużo, bez problemu możemy je zamrozić.Pamiętajmy tylko, żeby nie wkładać ich bezpośrednio do wrzątku. Najlepiej będą smakowały odsmażone na patelni. Życzymy smacznego