Przepis na pyszne bananowe babeczki bezglutenowe.

Te wilgotne bananowe muffinki bez pszenicy są pyszne, puszyste i doskonale słodkie, a co najważniejsze ZDROWE! Jeśli polowałeś na śniadanie lub przekąskę, to jest to. Najlepsze jest to, że babeczki bananowe są łatwe do dostosowania i bezglutenowe!

Do przygotowania wilgotnych bezglutenowych muffinek bananowych będziemy potrzebować:

Banany: banany muszą być wyjątkowo dojrzałe, aby uzyskać z nich najlepszy smak i największą słodycz. Dodatkowo, powodem, dla którego muffinki są super wilgotne, są banany.

Jajka: wystarczy kilka jajek, które dobrze połączą wszystkie składniki.

Masło: jeśli to możliwe, używaj masła niesolonego, które zostało zmiękczone. Jeśli możesz, odstaw je na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia. Jeśli wolisz, możesz również użyć orzecha kokosowego lub oliwy z oliwek.

Cukier brązowy: te bezglutenowe babeczki mają odpowiednią ilość słodyczy z dodatkiem brązowego cukru. Jeśli wolisz, możesz łatwo zamienić brązowy cukier na biały lub kokosowy.

Mleko: każdy rodzaj mleka, który masz, będzie działał dobrze, a jeśli chcesz grecki jogurt i kwaśną śmietanę, również będą fantastyczne.

Ekstrakt waniliowy: dodaje wystarczająco dużo smaku, aby przenieść deser na wyższy poziom.

Mąka bezglutenowa: użyj swojej ulubionej mieszanki mąki bezglutenowej. A jeśli nie chcesz, aby były bezglutenowe, nie ma problemu! Zamiast tego użyj zwykłej mąki uniwersalnej.

Proszek do pieczenia i napój gazowany: ta kombinacja zapewni babeczkom wspaniały wzrost i sprawi, że będą puszyste i niesamowite.

Sól: tylko trochę soli i to wszystko, czego potrzebujesz.

Chipsy czekoladowe: czekolada i banany pasują do siebie tak niesamowicie. Możesz również dodać inne smaki, które lubisz.

Jak przygotować bezglutenowe muffinki bananowe?

Tylko 4 kroki dzielą Cię od zrobienia własnej partii tych pysznych domowych babeczek bananowych. Zacznijmy!

Przygotuj foremkę na muffinki z wkładkami lub zamiast tego użyj silikonowej formy do muffinów. W dużej misce wymieszaj rozgniecione banany, cukier, jajka, masło, mleko i wanilię. Użyj trzepaczki, aby dobrze wymieszać.

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, chipsy czekoladowe i wszelkie inne dodawane składniki.

Równomiernie podziel ciasto do foremek. Wstaw muffinki do pieca, aż będą złotobrązowe, do suchego patyczka.