Zupa krem z pieczarek

Krem pieczarkowy to jedna z najsmaczniejszych zup jakie można przyrządzić. Jest to bardzo wystawne danie, a zarazem bardzo proste w przygotowaniu. Można podawać je zarówno jako danie dnia codziennego jak również jako danie na wystawnych przyjęciach i imprezach. Świetnie sprawdzi się również jako potrawa na rocznicę lub po prostu na romantyczną kolację we dwoje. Jest to tzw. pewniak, który posmakuje prawie każdemu.

Przepis na zupę krem z pieczarek.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 3 litry bulionu
  • 2 serki topione śmietankowe 100 g
  • Vegeta
  • Sól/pieprz
  • Łyżka masła

Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w grubszą kostkę lub paski ( jak kto woli). Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie pokrojone grzyby. Posypujemy je vegetą i podsmażamy przez ok 10 minut. Do większego garnka przelewamy wcześniej przygotowany bulion ( może być np. rosół, który nam został z dnia poprzedniego). Wrzucamy do niego wcześniej podduszone pieczarki. Do kielicha blendera wkładamy serki topione i dodajemy chochlę bulionu. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy do bulionu z grzybami i razem wszystko gotujemy przez ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dla osób, które lubią ostrzejsze smaki można dorzucić do bulionu całą papryczkę chili. Po ugotowaniu wyciągamy ją a nasza zupa krem ma bardziej pikantny i wyrazisty smak. Na początku zupa nie jest bardzo gęsta, ale po odstaniu bardzo znacznie zgęstnieje. Jeżeli konsystencja będzie dla nas zbyt rzadka możemy zagęścić ją rozrabiając mąkę. Zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Krem pieczarkowy.

Składniki:

  • ½ kilograma pieczarek
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • Sól/pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • ½ szklanki śmietanki

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie myjemy w wodzie, osuszamy i kroimy na średniej wielkości plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie razem z masłem wrzucamy ją do głębszego garnka i podsmażamy ( tak, aby się jednak nie zarumieniła). Do cebuli dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki i smażymy wszystko razem przez ok 8 minut, aż pieczarki się delikatnie zarumienią. Do pieczarek i cebulki dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę wszystko razem podsmażamy delikatnie mieszając. Następnie wszystko zalewamy bulionem i dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie i listek laurowy, a zupę blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję kremu. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Możemy ozdobić świeżo posiekaną pietruszką.