Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Tym razem propozycja na szybką i smaczną przekąskę. Pamiętam, w moim domu zawsze na wszelakich imprezach i uroczystościach gościły jajka pod różną postacią. Teraz mamy większą dostępność produktów, ale nasze mamy i babcie musiały się nagłowić żeby wszystko wyglądało super i aby wszystkim smakowało. Jajka, które można jeść na co dzień i od święta nafaszerowane zostały pastą z suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka -najlepsze takie wsiowe 😉
  • 4 suszone pomidory (takie z oliwy)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki świeżej bazylii
  • pieprz, sól i suszona chili

Obrane, ostudzone jajka przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Pomidory i żółtka miksujemy w blenderze i dodajemy majonez, pokrojona bazylię i przyprawy. Blendujemy jeszcze raz.  Pasta ma być lekko zwarta. Odkładamy do lodówki na pół godziny, następnie faszerujemy nasze jajka. Można posłużyć się szprycownicą.

Smacznego!

 jajka faszerowane suszonymi pomidorami oQchnia11

jajka faszerowane suszonymi pomidorami oQchnia123

6 komentarzy

  1. Jajka w każdej postaci zjem 😀

  2. Bardzo lubię dodatek suszonych pomidorów, bo są dość pikantne : )

  3. pyszniutko się prezentują!

  4. Pyszna propozycja 🙂 bardzo lubimy faszerowane jajeczka 🙂

  5. Bardzo ładnie się prezentują. Można śmiało podać gościom 🙂

  6. Takie nadziewane jajeczka to możemy jeść bez końca 😀 Trzeba nas od nich siłą odrywać 😀

Dodaj komentarz