Naleśniki francuskie klasyczne

Szukałam, testowałam i w końcu znalazłam ten przepis na naleśniki. Robię je już od roku i wszyscy je uwielbiamy. Co najważniejsze dla mnie – na drugi dzień mogę je nadziewać czym chce i nie pękają, zachowują się tak jak powinny 😉 Czasami dolewam do nich mały kieliszek nalewki, lub zamieniam mleko na wodę, sok pomarańczowy lub jabłkowy i zawsze wychodzą. Są delikatne, pyszne…. mogłabym jeść je codziennie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej – tym razem gluten 😉
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 2/3 szklanki zimnego mleka, mleka kokosowego (można też użyć soku z pomarańczy – polecam)
  • 3 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • sól
  • 3 łyżki stopionego masła

Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub blenderem na gładką masę. Wstawić do lodówki na pół godziny, następnie ponownie wymieszać. Na rozgrzaną natłuszczoną patelnię (u mnie ceramiczna) wlewamy trochę ciasta, rozprowadzamy i smażymy naleśniki na złoty kolor. Następne naleśniki można piec bez natłuszczania patelni. Do tego podałam gęsty sok z malin*, który sprawdzi się nie tylko do naleśników, ale też do pierogów z serem lub owocami.

*zamrożone maliny włożyć do garna, poczekać ok 10 minut, aż zaczną się lekko rozmrażać, dodać ksylitol (lub zwykły cukier) i poczekać aż wszystko się rozpuści, następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę.

Smacznego!

francuskie-nalesniki-super-smaczne-oqchnia

 

10 komentarzy

  1. O mniaaam! To zdjęcie naleśnika sprawiło, że… idę do kuchni 😀

    1. też tak mam czasami 😉

  2. Kasia uroczy ten talerzyk 🙂 Naleśniki pychota, chodzą za mną już od tygodnia… muszę zrobić w końcu!

    1. Thx a naleśniki polecam 🙂

  3. ja ja dawno nie jadłam naleśników, muszę to nadrobić 🙂

    1. I to jak najszybciej 🙂

  4. Mniam! Takie pyszności 🙂

  5. Normalnie magia, bo aż poczułyśmy zapach naleśników w naszym mieszkaniu <3

    1. Magia jest wsród nas 🙂

Dodaj komentarz