Carpaccio z pieczonego buraka
Carpaccio z pieczonego buraka to nic innego jak pieczone buraki cieniutko pokrojone w plasterki z kilkoma fajnymi dodatkami. Przepis jest prosty, a danie potrafi zrobić duże wrażenie, nie tylko z wyglądu, ale i smaku.
- z pieczonych buraków w piekarniku
- dobra przystawka bez mięsa
- z serem i orzechami
Czas przygotowania: około 20 minut
Czas pieczenia buraków: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 560g
Kaloryczność: 200kcal w 100g
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Składniki:
- 2 średnie ćwikłowe buraki
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g roladki z koziego twarogowego sera
- garść sałaty rukoli
- 4 łyżki delikatnej oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
Carpaccio z pieczonego buraka
Carpaccio z buraków to ugotowane i obrane buraki, które trzeba bardzo cienko pokroić w plasterki i rozłożyć na płaskim talerzy lub dużym półmisku. To jedna z prostszych do zrobienia sałatek/przystawek. Kiedy masz już upieczone buraki, to zrobienie jej to kwestia paru minut.
Carpaccio z buraka
Buraki najlepiej upiec nawet na 2 dni przed szykowaniem przystawki i w odpowiednim czasie w ciągu 20 minut podać je na stół dla gości.
Buraki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dobrym sposobem jest umieszczenie buraków w foremce do pieczenia, bądź innym naczyniu zabezpieczającym piekarnik przed ewentualnym wyciekiem soku z buraka.
Buraki należy piec około 60-90 minut. Małe buraki do godziny, natomiast te duże nawet do 1,5 godziny. Umieść je na środkowej półce z opcją grzania góra/dół w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu odłóż buraki na talerz do przestudzenia, a następnie obierz je ze skóry.
Jeżeli wolisz ugotować buraki, to wystarczy, że włożysz je do garnka (bez obierania) i będziesz gotować na małej mocy pod przykryciem. Czas gotowania i pieczenia jest podobny. Po ugotowaniu buraków odlej zabarwioną wodę i odłóż buraki do przestudzenia, by potem je obrać.
Obrane i przestudzone ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plasterki. Możesz użyć do tego gilotyny do warzyw.
Plasterki buraków rozłóż na talerzu. Jeżeli planujesz podać przystawkę w porcjach dla każdej osoby, to wyłóż plasterki na poszczególne talerze. Jeśli każdy sam będzie sobie nakładał carpaccio z buraków, wybierz duży i płaski talerz lub naczynie do przystawek.
Na plasterkach buraków rozłóż umytą i osuszoną sałatę rukolę. Można ją zastąpić młodymi liśćmi szpinaku, natką pietruszki, roszponką lub sałatą włoską insalatina. Latem dobrze jest sięgnąć po młode liście buraków, które będą wglądać bardzo dobrze na carpaccio z buraków.
Na całej powierzchni carpaccio rozłóż kawałki sera. Ja używam sera twarogowego koziego ,ale równie dobrze możesz sięgnąć po twardy ser typu parmezan.
Na koniec rozsyp prażone orzechy, Całość polej sokiem z cytryny oraz oliwą. Carpaccio posyp świeżo zmielonym pieprzem.