Bezglutenowe kopytka z kaszą jaglaną bez jajek
Poszukujesz prostego przepisu na bezglutenowe kopytka bez jajek? Pyszne kopytka bez glutenu w zasięgu Twoich rąk i kubków smakowych, a dodatkowo tak samo pyszne, jak te wykonane z ziemniaków. Najlepszym połączeniem tych kopytek będą warzywa lub pieczarki. Zachęcam do gotowania według poniższego przepisu.
Co nam będzie potrzebne
Składniki na kopytka
Na kopytka przygotuj
- około pół szklanki kaszy jaglanej,
- 5 – 6 łyżek mąki ryżowej,
- wodę,
- sól
- około 3 łyżki skrobi z tapioki.
Pieczarki do kopytek – dodatek
Do przygotowania dodatku do kopytek potrzebne będą:
- około 100 gram pieczarek,
- cebula,
- masło klarowane – około łyżeczka,
- sól,
- majeranek
- pieprz.
Przygotowanie
Całą kaszę jaglaną należy na początku przepłukać około 6 razy. Następnie należy kaszę gotować około 15 minut, odcedzić i zblendować na gładką masę bez grudek. Masę pozostawiamy do ostygnięcia, a gdy już się to stanie należy dodać mąki i mieszać aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić należy dodać więcej mąki ryżowej.
Przygotowujemy garnek z osoloną wodą i gotujemy aż zacznie wrzeć. Przygotowane wcześniej ciasto wałkujemy w rulon i wycinamy pod kątem kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej wody i gotujemy, gdy zaczną wypływać, gotujemy jeszcze 2 minuty i wyławiamy sitkiem, a następnie odstawiamy na cedzak tak, aby się nie sklejały.
Przygotowujemy dodatki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki i doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem oraz majerankiem. Dusimy przez około 10 minut, a następnie podajemy polewając powstałym sosem kopytka na talerzu. Pamiętajmy, że kopytka wcale nie muszą wiązać się z długim i żmudnym przygotowaniem. Powyższy przepis jest dedykowany przede wszystkim osobom z celiakią, czyli nietolerancją glutenu, ale także dla osób, które z różnych powodów ograniczają spożycie glutenu. Jeśli powyższa potrawa Ci zasmakowała, zachęcamy do pozostawienia komentarza oraz dalszych eksperymentów kuchennych zarówno w tej potrawie, modyfikując składniki oraz przyprawy, ale także gotując inne potrawy z naszych przepisów. Pamiętaj, że gotowanie może być świetną zabawą oraz ciekawym doświadczaniem nowych smaków, który być może do tej pory nie miałeś okazji poznać. Dlatego też zachęcamy do próbowania nowych potraw, nawet jeśli początkowo nie zachwycają swoim wyglądem na pokazanych w artykułach zdjęciach. Każdy lubi inne potrawy.