Danie ekspresowe warzywa z kurczakiem
Żyjemy w ciągłym biegu, pracujemy coraz więcej, coraz więcej czasu poświęcamy również na realizację obowiązków, którym musimy podołać. Często zapominamy o zjedzeniu pełnowartościowego posiłku zastępując go zamówionym fast-foodem lub wysokokalorycznymi przekąskami. Niektórzy twierdzą też, że nie gotują samodzielnie ponieważ potrzebne są do tego profesjonalne umiejętności a samodzielne przygotowywanie potraw jest drogie i czasochłonne. Warto wiedzieć, że dobry obiad wcale nie musi być drogi a przygotować go można w ekspresowym tempie. Takim właśnie daniem są warzywa z kurczakiem – ów przepis ma same zalety. Jest to jedna z najtańszych potraw, poradzi sobie z nią również osoba, która dopiero zaczyna swą przygodę z gotowaniem. Ponadto składniki dania możemy dowolnie modyfikować dodając to, co szczególnie lubimy lub na co mamy w tym momencie ochotę. W zależności od naszych kubków smakowych, danie może być doprawione bardziej lub mniej, pikantne albo łagodne. Warzywa z kurczakiem sprawdzą się w każdej sytuacji, możemy również wzbogacić je o liczne dodatki takie jak ryż, kasza, makaron czy ulubione pieczywo. Warzywa z kurczakiem to pożywny obiad dla wszystkich zabieganych, studentów lub po prostu miłośników dobrego domowego jedzenia.
Składniki
Do przyrządzenia tego dania będziemy potrzebować:
- pół kg piersi kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pora
- cukinię
- 2 czerwone papryki
- 6 pieczarek
- pomidory w puszce
- pół opakowania oregano
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- oraz sól, pieprz i chilli do smaku.
Możemy dodać również przyprawę do kuchni orientalnej lub gotowe danie polać na przykład sosem sojowym. Tak jak zaznaczono wcześniej składniki można modyfikować według własnych potrzeb i własnego smaku. Do przygotowania tego dania najlepsza będzie głęboka patelnia lub wok.
Przygotowanie
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, następnie przesmażamy na patelni, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Gdy kurczak się zarumieni, dorzucamy do niego pokrojoną cebulę i czosnek.
Pozostałe warzywa-składniki potrawy kroimy: paprykę kroimy w słupki, pieczarki w ćwiartki, pora w krążki a cukinię w talarki. Marchewkę ścieramy na tarce.
Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię gdzie smaży się mięso, cebula i czosnek. Całość mieszamy a następnie dosypujemy przyprawy.
Po przesmażeniu mięsa i podduszeniu warzyw wlewamy zawartość puszki z pomidorami na patelnię i ponownie wszystko mieszamy. Po około 10 minutach nasze danie ekspresowe jest już gotowe do spożycia. Smacznego!