Jabłecznik z ugotowanej kaszy jaglanej
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez drobnych przekąsek w postaci słodyczy. Doskonale wiemy, że wszelkiego rodzaju ciasteczka, batoniki i ciasta nie należą do najzdrowszych. W ostatnim czasie pojawił się jednak nowy, zdrowy trend na samodzielne przyrządzanie zdrowszych wersji słodkich smakołyków. Zwykle zawierają one dodatek warzyw, zdrowsze zamienniki cukru lub bazują na owocach. Tego typu desery cechują się znacznie mniejszą kalorycznością, a także większą zawartością cennych składników odżywczych. Przykładem może być jabłecznik z ugotowanej kaszy jaglanej.
Właściwości kaszy jaglanej
Przyrządzona w odpowiedni sposób kasza jaglana może być świetną bazą dań wytrawnych, jak i deserów. Istotnym krokiem w przygotowaniu kaszy jaglanej jest jej namoczenie i dokładne odsączenie. Warto przed ugotowaniem przelać ją wrzątkiem lub namoczyć w wodzie z sokiem z cytryny, by pozbyć się gorzkawego smaku kaszy. Wybór kaszy jaglanej można również uzasadnić jej właściwościami zdrowotnymi. Wśród innych kasz wyróżnią się ona najwyższą zawartością witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, a także dużą ilością żelaza i miedzi. Jej niewątpliwą zaletą jest również fakt, iż jest to produkt bezglutenowy. Dzięki temu jest odpowiednia również dla osób, które mają specjalne wymagania żywieniowe. Jagły zawierają w swoim składzie również krzem, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także witaminy E i lecytyny, które z kolei świetnie wpływają na koncentrację i pamięć. Potrawy oparte na kaszy jaglanej są zdrowe, lekkostrawne i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych posiłków.
Kasza jaglana na słodko
Ugotowana kasza jaglana świetnie sprawdzi się jako baza do ciast. Ciekawym pomysłem jest jabłecznik z ugotowanej kaszy jaglanej. Jest to prosty w przygotowaniu, smaczny zamiennik tradycyjnego ciasta, które bez problemu można zaserwować gościom, a przy tym wzbudzić niemałe zainteresowanie. Przepisy na tego typu ciasto zwykle polegają na ugotowaniu kaszy, zmieszaniu jej z niewielką ilością mąki, skrobi kukurydzianej i cukru (lub zamiennika). Tak przygotowaną masę dzieli się na dwie części i wykładając je na blaszkę do pieczenia, pomiędzy nimi układa się warstwę ulubionej konfitury jabłkowej. Wedle własnych preferencji można modyfikować przepis dodając do ciasta np. odrobinę cynamonu, banana lub rodzynki. Tak przygotowane ciasto piecze się zwykle około godziny. Smacznym dodatkiem do ciasta może być jogurt naturalny lub roślinny.