Kwiaty cukinii na talerzu
Cukinia to warzywo, po które z przyjemnością sięga się latem, bowiem dobrze sprawdza się w plastrach na grillu czy też jako główny składnik lecza. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wykorzystać można również kwiaty cukinii. Czy jest to dobre? We Włoszech traktuje się jako przysmak,warto spróbować, czy na polskim podwórku także zyska swoich fanów.
Smak także w kwiecie
Każdy wie, jak wygląda cukinia, jednak poza hodowcami nikt nie pochyla się zbytnio nad ich pięknie kwitnącymi kwiatami. A one także są jadalną częścią, którą można zaserwować w formie słonej przekąski. Nie trzeba się bać, że się ją zniszczy – kwiaty cukinii są wdzięcznym produktem spożywczym, który nie tylko ładnie wygląda, ale pozwala na zastosowanie w wielu przepisach.
Przepisów na wykorzystanie żółtych kwiatów cukinii jest dość sporo, jednak na dobry początek najlepiej jest sięgnąć po sposób, którego nie da się zniszczyć, bowiem ile razy w życiu szykowało się ciasto na naleśniki? Jedyne, co trzeba zrobić z kwiatami, to odpowiednio je obrać, pozbywając zbędnych części, i umyć, by nie zostały na nich żadne pyłki ani zabrudzenia, które mogłyby wywołać podrażnienie żołądka.
Jeżeli więc brakuje pomysłów, a chce się przygotować coś smacznego i przyjemnie chrupiącego, można sięgnąć po przepis poniżej – kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym sprawdzą się jako zakąska do piwa i towarzysz przyjemnie spędzonego wieczoru.
Składniki:
- 10-12 kwiatów cukinii
- olej do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
Ze środka kwiatów cukinii usunąć pręciki oraz obciąć łodygi. Kwiaty delikatnie wypłukać pod bieżącą wodą, by oczyścić z zabrudzeń i resztek pyłku. Osuszyć na ręczniku kuchennym.
Wodę wymieszać z jajkiem, mąką, solą. Najlepiej użyć do tego celu miksera.
Do gotowego ciasta włożyć kwiaty cukinii, wymoczyć je w nim.
Kwiaty ułożyć na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać na gorąco z domowym sosem czosnkowym.