Tarta z rukolą i cukinią
Składniki:
Ciasto
• 200 g mąki pszennej tortowej
• 100 g zimnego masła
• 1 wiejskie jajko
• pół łyżeczki soli
Nadzienie
• 1 cukinia
• 50 g rukoli
• 2 żółte papryki
• 3 wiejskie jaja
• pół szklanki śmietany 18%
• 100 g sera fety
• 150 g tartego żółtego sera gouda
• pęczek koperku
• pół łyżeczki soli
• pół łyżeczki pieprzu
• łyżka oliwy z oliwek
• 4 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól. Składniki rozcieramy palcami, do momentu aż ciasto nabierze konsystencji „mokrego piasku”. Ciasto następnie zagniatamy i formujemy w kulę. Następnie owijamy je folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie myjemy rukolę. Otrząsamy dokładnie z wody i wrzucamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy wcześniej łyżkę oliwy z oliwek. Dorzucamy posiekany czosnek i dusimy do momentu aż rukola będzie wyglądać na zwiędniętą, a my poczujemy wyrazisty zapach czosnku.
- Cukinię i paprykę kroimy w plasterki/ paski o grubości do 3 mm, po czym układamy je na nagrzanej patelni grillowej i podsmażamy z obu stron – oczywiście można też użyć zwykłej patelni.
- Do przygotowania zalewy jajecznej będziemy potrzebowali sporej miski. Wbijamy do niej jajka, wlewamy śmietaną, po czym całość dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy za pomocą soli, pieprzu oraz drobno posiekanego koperku. Następnie dodajemy ser feta rozkruszony w dłoniach oraz tarty ser gouda. Całość delikatnie mieszamy.
- Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, żeby ciasto nam do niej nie przywarło.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o średnicy mniej więcej 35 cm. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i dokładnie dociskamy środek i boki. Nadmiar ciasta odkrawamy z brzegów formy, a ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem na całej jego powierzchni, aby nie napęczniało.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 minut z włączonym trybem gór-dół.
- Na podpieczone ciasto wykładamy duszoną rukolę, wraz z czosnkiem. Następnie polewamy masą jajeczną i układamy cukinię i żółtą paprykę. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
- Po upieczeniu pozostawiamy tartę do wystygnięcia. Podajemy z kwaśną śmietaną lub lekką wiosenną sałatką skropioną orzeźwiającym dresingiem. Smacznego!