Buraczane risotto z kaszy gryczanej bezglutenowe

Przepis pochodzi z książki Smakowita Ella. Dla osób, które lubią połączenie buraków z mleczkiem kokosowym powinny spróbować. Jeżeli chodzi o kasze gryczaną, to oczywiście użyłam niepaloną, zresztą nigdy nie przepadałam za ciemną wersją tej kaszy. Danie jest bardzo delikatne w smaku, robi się szybko (po warunkiem, że mamy upieczone buraki) Zresztą…. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 upieczone buraki (sposób przygotowania)
  • sok z cytryny (1-2 łyżki)
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Schłodzone i obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w malakserze z sokiem z cytryny i mleczkiem kokosowym na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy z ugotowaną kaszą i zajadamy. Można posypać zieloną pietruszką.

Smacznego!

Buraczane risotto z kaszy bezglutenowe oqchnia.pl 1

1 komentarz

  1. Tak nam od rana na IG narobiłaś ochoty na buraczki, że musiałyśmy je dzisiaj na obiad zjeść 😀 Zresztą buraki jemy ze trzy razy w tygodniu xD

Dodaj komentarz