Zupa kokosowa z dorszem

Bardzo szybka zupa, jeżeli mamy gotowy bulion, polecam mrożenie, przydaje się kiedy mamy ochotę na szybką i zdrową zupkę np. w takie chłodne dni. Zupę tajską bardzo lubimy, a to jest taka jej namiastka z mlekiem kokosowym, pastą imbirowo-czosnkową i co najważniejsze pastą curry. Z czerwoną pastą curry  należy uważać ze względu na zawartość papryczek chili – wiem coś o tym bo raz przedobrzyłam. Najlepiej dodawać po trochu i próbować, zawsze można dodać , odjąć raczej nie 😉 Można też użyć żółtej pasty curry, która jest łagodniejsza.

Składniki pulpeciki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej*
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawa do ryb w młynku (lub inna)
  • sól i pieprz do smaku

Składniki zupa:

  • 600-800 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 marchewki (można też dodać cukinię i inne warzywa)
  • ½ łyżeczki czerwonej pasty curry (lub 1 żółtej)
  • 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej*
  • posiekana natka pietruszki
  • 1/3 pora

Kotleciki: Dorsza rozdrabniamy w blenderze dodajemy jajko, pastę imbirową, przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 10 min. Następnie formujemy małe kuleczki obtaczamy je w mące i gotujemy w bulionie.

Zupa: Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną marchewkę i gotujemy ok 10 min następnie dodajemy pulpeciki z dorsza gotujemy następne 10 min. Wyciągamy marchew i klopsy z dorsza, dodajemy pastę imbirowo-czosnkową i pastę curry. Wlewamy mleko i chwilkę gotujemy. Dodajemy większą część marchwi i wszystko na gładko blendujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną pietruszkę, pulpeciki i resztę marchewki.

Smacznego!

*jeżeli nie mamy gotowej wystarczy zetrzeć na tarce w równych proporcjach czosnek i imbir, dodać trochę soli i oleju. Dokładnie zmiksować.

 zupa-kokosowa-z-pulpecikami-z-dorsza-oqchnia

5 komentarzy

  1. Idealna na jesień 🙂

  2. Bardzo fajna zupa o egzotycznym smaku i u mnie jeszcze dodatkowy plus za pulpeciki 🙂 mniam 🙂

  3. Nie robiłam jeszcze zupy z rybnymi klopsikami, a wygląda smacznie : )

  4. Trzeba przyznać, że kokosowe mleko świetnie pasuje do wszelkich dań, sosów i zup 😀 Pyszności <3

Dodaj komentarz