3 sposoby na deser w słoiku.
Deserki w słoiczkach to niezaprzeczalny hit kulinarny ostatnich lat. Warstwowe, małe, pięknie podane deserki kuszą wyglądem i smakiem. Są one bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Dodatkową ich zaletą jest to, iż wykonanie nie wymaga pieczenia oraz przygotowując je samodzielnie mamy deser wiadomego pochodzenia bez dodatkowych chemicznych dodatków spożywczych.
Sprawdzone 3 sposoby na deser w słoiku.
MALINOWA CHMURKA.
Składniki:
- 180 g malin
- 1 szklanka mini bez pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 galaretka malinowa
- 270 ml wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietanki 30%
- 120 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji.
Wykonanie:
- Wykonujemy białą warstwę: miksujemy śmietankę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
- Powstałą masę przekładamy łyżeczką do słoiczków, wyrównujemy warstwę i wkładamy do lodówki.
- Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- Na schłodzonej białej warstwie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową, ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
- Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi mini bezami, uprażonymi wcześniej i ostudzonym płatkami migdałowymi oraz miętą.
DESER Z BANANAMI.
Składniki:
- 2 szt. bananów
- puszka masy krówkowej
- 1 opakowanie 30% śmietanki
- herbatniki.
Wykonanie:
- Banany kroimy w półplasterki.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Herbatniki kruszymy.
- Ubitą śmietankę i masę krówkową przekładamy do rękawów cukierniczych.
- W słoiczkach układamy warstwowo: ciastka, ubitą śmietankę, masę krówkową i banany.
- Gotowy deser bananowy przechowujemy w lodówce.
SERNIK DYNIOWY.
Składniki:
- 1 szkl. puree z dyni
- 350 ml śmietanki 30%
- 1/3 szkl. brązowego cukru
- 25 szt. kakaowych herbatników
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy pumpkin spice
- 250 g serka śmietankowego
- opcjonalnie dwie krople pomarańczowego barwnika spożywczego.
Wykonanie:
- Schłodzoną śmietankę ubijamy.
- Dodajemy stopniowo: brązowy cukier, serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy, przyprawę pumpkin spice oraz puree z dyni. Dla lepszego efektu kolorystycznego można dodać barwnik spożywczy.
- W słoiczkach układamy naprzemiennie warstwy z rozkruszonych herbatników i sernika dyniowego.
- Deser dekorujemy bitą śmietaną, herbatnikami i sosem karmelowym i przechowujemy w lodówce.