3 sposoby na deser w słoiku.

Deserki w słoiczkach to niezaprzeczalny hit kulinarny ostatnich lat. Warstwowe, małe, pięknie podane deserki kuszą wyglądem i smakiem. Są one bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Dodatkową ich zaletą jest to, iż wykonanie nie wymaga pieczenia oraz przygotowując je samodzielnie mamy deser wiadomego pochodzenia bez dodatkowych chemicznych dodatków spożywczych.

Sprawdzone 3 sposoby na deser w słoiku.

MALINOWA CHMURKA.

Składniki:

  • 180 g malin
  • 1 szklanka mini bez pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 galaretka malinowa
  • 270 ml wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 120 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki płatków migdałów
  • kilka listków świeżej mięty do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Wykonujemy białą warstwę: miksujemy śmietankę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
  2. Powstałą masę przekładamy łyżeczką do słoiczków, wyrównujemy warstwę i wkładamy do lodówki.
  3. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.
  4. Na schłodzonej białej warstwie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową, ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  5. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi mini bezami, uprażonymi wcześniej i ostudzonym płatkami migdałowymi oraz miętą.

DESER Z BANANAMI.

Składniki:

  • 2 szt. bananów
  • puszka masy krówkowej
  • 1 opakowanie 30% śmietanki
  • herbatniki.

Wykonanie:

  1. Banany kroimy w półplasterki.
  2. Śmietankę ubijamy na sztywno.
  3. Herbatniki kruszymy.
  4. Ubitą śmietankę i masę krówkową przekładamy do rękawów cukierniczych.
  5. W słoiczkach układamy warstwowo: ciastka, ubitą śmietankę, masę krówkową i banany.
  6. Gotowy deser bananowy przechowujemy w lodówce.

SERNIK DYNIOWY.

Składniki:

  • 1 szkl. puree z dyni
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szkl. brązowego cukru
  • 25 szt. kakaowych herbatników
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy pumpkin spice
  • 250 g serka śmietankowego
  • opcjonalnie dwie krople pomarańczowego barwnika spożywczego.

Wykonanie:

  1. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  2. Dodajemy stopniowo: brązowy cukier, serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy, przyprawę pumpkin spice oraz puree z dyni. Dla lepszego efektu kolorystycznego można dodać barwnik spożywczy.
  3. W słoiczkach układamy naprzemiennie warstwy z rozkruszonych herbatników i sernika dyniowego.
  4. Deser dekorujemy bitą śmietaną, herbatnikami i sosem karmelowym i przechowujemy w lodówce.