Chlebek bezglutenowy z cukinią
Jak każdy bezglutenowy chlebek, chleb bezglutenowy z cukinią jest pyszny oraz zdrowy, dzięki czemu nie będzie problemu, jeśli zjesz kanapkę więcej. Poniższy przepis jest przeznaczony na przygotowanie 1 bochenka, a czas samego przygotowania to około 10 minut, dlatego jest to przepis dla osób z brakiem czasu na oczekiwanie na wyrastanie drożdży. Jak się również okazuje, chlebek bezglutenowy z cukinią można podać również dzieciom od 6 miesiąca życia, dlatego warto mieć w zapasie składniki na wypieki.
Przygotowanie
Warto przygotować poniższe składniki, jednak mając odpowiednią wiedzę oraz możliwości warto eksperymentować z ilością, oraz samymi składnikami. Potrzebujemy szklanki płatków owsianych bezglutenowych, pół szklanki mąki kukurydzianej oraz gryczanej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia bio, pół szklanki wiórków kokosowych, sól, trzy łyżki rodzynek, dwie szklanki startej cukinii, dwa jaja, dwie łyżki oleju kokosowego.
Czas na pieczenie, czyli co robić?
Zacząć należy od przygotowania rodzynek. Należy je zalać gorącą wodą, a po upłynięciu trzydziestu minut odcedzić i zmiksować na papkę. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 180 stopni. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, na drobnych oczkach zetrzyj całą cukinię.
Kolejne kroki wykonujemy w rozdzieleniu na suche i mokre składniki. Mokre składniki to 2 jajka roztrzepane aż się zaczną spieniać, dodajemy cukinię i mieszamy. Dodajemy do tej mieszanki roztopiony olej kokosowy i mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia przyprawy oraz wiórki kokosowe, oraz mieszamy. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy aż do całkowitego wymieszania składników.
Następnie mieszamy zawartości obu misek powoli wsypując suche składniki do mokrych cały czas mieszając tak długo, aż masa stanie się bardzo gęsta. Kiedy skończymy, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około trzydzieści minut w temperaturze 180 stopni góra dół.
Podsumowanie
W przypadku, gdy w mieszkaniu znajdują się inni domownicy, jeden bochenek może okazać się zbyt mały, dlatego zalecamy pieczenie od razu kilku sztuk. Jeden chlebek to około 14 kromek, które możemy urozmaicić dżemem owocowym lub zupą kremem, która dodatkowo podkreśli smak zawartej w chlebie cukinii. Warto eksperymentować ze składnikami, dlatego dobór przypraw oraz sam wystrój chlebka pozostawiam po waszej stronie, oraz waszej kreatywności i waszym smakom. Zachęcamy do pieczenia również naszych innych wypieków.