Kiszony kalafior i fasolka szparagowa

Kiszony kalafior i fasolka szparagowa

Kiszonki to dla naszego organizmu naturalny probiotyk i prebiotyk, poprawiający odporność, modulujący skład mikroflory jelitowej i usprawniający procesy trawienne. Sprawdź dlaczego warto spożywać kiszone warzywa raz jak samodzielnie w domu przygotować kiszony kalafior i fasolkę szparagową.

Dlaczego warto kisić warzywa?

Warzywa ulegają fermentacji pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. Kiszone warzywa to doskonałe i tanie probiotyki, ponieważ zawierają mnóstwo szczepów bakterii probiotycznych wchodzących w skład naszej mikroflory jelitowej. Mogą pełnić funkcję prebiotyku, czyli niestrawnych dla organizmu człowieka składników mających wpływ na skład mikroflory jelitowej przewodu pokarmowego. Kiszone warzywa są lepiej strawne niż surowe, zalecane są przy profilaktyce i leczeniu zaparć. Fermentowane produkty spożywcze mają korzystny wpływ na wzmocnienie odporności i wspierają organizm w walce z infekcjami. Kiszonki ze względu na szereg korzyści zdrowotnych można zaliczyć do tzw. superfood, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej.
W kiszonym kalafiorze i fasolce szparagowej znajdziemy mnóstwo cennych dla naszego organizmu witamin z grupy B oraz antyoksydacyjnych A, C i E oraz składników mineralnych. W kalafiorze znajdziemy potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, natomiast w fasolce szparagowej żelazo, potas i fosfor. Warzywa są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, regulującego procesy trawienne, ponadto mają niski indeks glikemiczny, dlatego będą doskonałe dla osób mających problem z poziomem cukru we krwi oraz chorujących na cukrzycę typu 2 z którą zmaga się coraz więcej ludzi w różnym wieku. Mimo dużej wartości odżywczej kiszonki pozostają niskokaloryczne, dlatego polecane są także osobom na diecie oraz zmagającym się z nadwagą i otyłością.

Przepis na kiszony kalafior i fasolkę szparagową

Samodzielne przygotowanie warzyw jest proste i szybkie, a do tego tanie.
Składniki:

  • 1 kalafior, podzielony na różdżki
  • 1 szklanka fasolki szparagowej
  • 1-2 obrane i pokrojone ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • Imbir
  • Pieprz
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 litra wody
  • Duży słoik

Wykonanie:

Umyj kalafior i fasolkę szparagową. Zagotuj wodę z solą, pozostaw do wystygnięcia. Do czystego słoika włóż warzywa, czosnek, ziele angielskie, imbir, pieprz oraz liść laurowy. Zalej dodane do słoika składniki wodą, tak aby były one pokryte wodą. Zostaw słoik w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Po tym czasie warzywa powinny być gotowe do jedzenia. Smacznego!