Kotleciki jaglano-wieprzowe
Poszukujesz szybkiego, prostego przepisu na danie, które zachwyci podniebienia? Dobrze trafiłeś! Oto prosty przepis na obiad, a także, jeśli chcesz, na szybką przekąskę dla każdego. Danie, które może zostać podane klasycznie z ziemniaczkami, a także sprawdzi się jako wypełnienie domowych burgerów, zastępników burgerów z sieci fast-food.
Co będzie potrzebne do przygotowania kotlecików jaglano-wieprzowych
Należy przygotować: 50 gram kaszy jaglanej, 300 gram mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, marchewka oraz cebula, jajko, bułka kajzerka, przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka oraz curry, zielona cebulka, mąka – około 4 łyżki, olej do smażenia.
Gotowy? Startujemy!
W osolonej wodzie należy ugotować kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie należy dobrze namoczyć bułkę kajzerkę w wodzie i wycisnąć i odłożyć. Czosnek, cebulę i zieloną cebulkę należy obrać i posiekać na drobno, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki należy teraz wrzucić do jednej średniej miski i mieszać do całkowitego wymieszania. Następnie należy dodać jajko oraz przyprawy wedle uznania. Dalej mieszać aż do uzyskania jednolitej masy oraz do całkowitego wymieszania wszystkich składników. Z powstałego ciasta należy uformować kotleciki lub płaskie placki do burgerów w zależności od przeznaczenia. Następnie powstałe kotleciki obtaczamy w mące i smażymy na patelni aż do uzyskania koloru złotego z obu stron kotlecika. Gdy tylko uzyskamy odpowiedni efekt danie jest gotowe do spożycia.
Podsumowanie
Jak wyżej napisaliśmy, kotleciki te są dobre do serwowania ich z ziemniaczkami, jako burgery, a nawet coś na kształt nuggetsów, które mogą być świetną przekąską w przerwie zabaw dzieci lub idealną przekąską do filmu. Polecamy eksperymentować z przyprawami, ilością składników oraz z przeznaczeniem dania, gdyż to właśnie jedzenie jest najprzyjemniejszą częścią dnia, dlatego powinniśmy dokładać wszelkich starań, aby było dla nas przyjemne. Pamiętajmy, że to danie jest także bardzo proste, dlatego warto zaprosić innych domowników do pomocy podczas formowania kotlecików. Może się to okazać dobrym momentem na zabawę, gdyż kotleciki mogą przybierać kształt zwierzątek, ludzików lub ulubionych bohaterów z filmów, lub bajek. Pamiętajmy, że nie każda kuchenna praca to wielkie obciążenie, można także dobrze się bawić podczas codziennego gotowania, dlatego zachęcamy do zabawy jedzeniem jak najczęściej się da. Polecamy konkurs na najlepszy kształt kotlecika!