Krewetki w aromatycznym czosnku z zieloną pietruszką

Żaden miłośnik pysznego jedzenia oraz owoców morza nie oprze się tej pysznej przystawce – krewetki w aromatycznym czosnku z zieloną pietruszką to znakomity sposób na proste do przyrządzenia, lekkie, smakowite i ekspresowe danie, które zjemy z wielką przyjemnością. Krewetki możemy przygotować jako przystawkę lub w roli głównego dania. Uświetnią każde przyjęcie, imprezę czy po prostu smaczny domowy posiłek gdy chcemy zjeść coś na szybko a jednocześnie coś innego, nietypowego. Do niedawna krewetki uchodziły za jedzenie wykwintne, luksusowe, przeznaczone dla bogaczy czy ludzi z wyższych sfer. Dzisiaj możemy kupić je w prawie każdym sklepie i rozkoszować się pełnią ich smaku. Krewetki warto jeść nie tylko dlatego z uwagi na ich aromat oraz dlatego, że są pyszne ale przede wszystkim dlatego, że zawierają liczne wartości odżywcze, potrzebne substancje i minerały. Krewetki zawierają witaminy z grupy B (B6 i B12), witaminę E i niacynę a także selen. Selen jest szczególnie pożyteczny ponieważ wzmacnia odporność i neutralizuje toksyczne dla organizmu związki. Krewetki zatem to pomysł na pyszne danie ale również zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

Składniki

Podane składniki wystarczą do przygotowania dwóch porcji – jeżeli chcemy przyrządzić więcej musimy odpowiednio zwiększyć liczbę składników. Będziemy potrzebować

  • 250 g mrożonych krewetek (królewskich lub tygrysich)
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • natkę pietruszki
  • sól.

Wykonanie

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, natkę pietruszki myjemy, suszymy i drobno siekamy.
Przygotowujemy patelnię i rozgrzewamy na niej masło. Podsmażamy na niej pokrojony wcześniej czosnek i wrzucamy krewetki (wcześniej je odmrażamy, opłukujemy i odsączamy wodę). Wsypujemy posiekaną natkę, wszystko oprószamy solą i mieszamy. Aby krewetki były idealnie przyrządzone, smażymy je po 3 minuty z obu stron (najpierw na jednej stronie, później odwracamy, nie mieszając). Po upływie czasu zdejmujemy krewetki z patelni i możemy już podawać nasze danie. Smacznego!