Muffinki brownie w 20 minut

Babeczki są łakociem, którego praktycznie nikomu nie trzeba przedstawiać. Kompaktowa wielość tego przysmaku oraz jego wyjątkowy smak czyni z niego ponadczasowy produkt, po który chętnie sięgamy już od pokoleń. Babeczki są nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Na ich zrobienie wystarczy 20 min oraz kilka składników, które można modyfikować i zmieniać według swojego gustu. To deser, który nie może się nie udać, dlatego mogą go przygotowywać nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją cukiernicza przygodę w kuchni.

Składniki potrzebne do przygotowania Muffinek brownie

  • Mąka 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier ok. pół szklanki
  • Cukier waniliowy ok 2 łyżeczki lub aromat waniliowy
  • Kakao 2 łyżki
  • Gorzka czekolada pół tabliczki
  • Jajko
  • Olej pół szklanki
  • Mleko 1 szklanka

Jak zrobić babeczki?

Przygotowanie takich muffinek jest bardzo proste. Mogą je już robić starsze dzieci, które potrafią ustawić piekarnik na 180 stopni, a następnie po ok 15 minutach, wyłączyć go i bezpiecznie wyjąć babeczki.
Aby przygotować masę, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce a następnie dokładnie je wymieszać za pomocą miksera lub rózgi. Na koniec dodać pokrojoną na średnie kawałki czekoladę i połączyć delikatnie łyżką.
To moment na rozgrzanie piekarnika do 180 stopni i na wyłożenie foremek papilotkami. Do każdej foremki nakładamy nie więcej niż 3/4 foremki, aby ciasto miało miejsce urosnąć. Wypełnione ciastem foremki przenosimy do piekarnika na ok. 15 min, po tym czasie babeczki wyjmujemy i studzimy.

Muffinki brownie w 20 minut to propozycja na szybki poczęstunek zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Czekoladowe babeczki posmakują każdemu, można je zabrać na wycieczkę, na spacer, do szkoły, pracy czy w podróż. Świeżo wyjęte z piekarnika i serwowane na ciepło będą mięciutkie i puszyste a rozpuszczone kawałki czekolady rozpłyną się w ustach. Z czasem pod wpływem zimna kawałki czekolady znajdujące się w muffinkach, stwardnieją i staną się chrupkie podobnie jak zewnętrzna powłoka babeczki.