Naleśniki francuskie klasyczne
Naleśniki, to proste i szybkie danie, uwielbiane przez wszystkich. Kochają je nie tylko dzieci, ale również dorośli. Ogromnym plusem tej potrawy, jest jej różnorodność – możemy podawać ją w szelaki sposób, z różnymi dodatkami. Naleśniki, to idealny pomysł na każdą porę dnia, bez znaczenia czy to śniadanie, obiad, podwieczorek, czy kolacja. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Wyjątkowe i intrygujące zdają się być naleśniki francuskie, które zachwycają swoją delikatnością i wyjątkowym smakiem.
Przepis na naleśniki francuskie
Przygotowanie idealnie cienkich i wysmażonych francuskich naleśników, może okazać się nie lada wyzwaniem. Zaproponuję łatwy i szybki przepis, który sprawi, że czynność ta stanie się przyjemna, a danie skradnie serca nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Dowiedzmy się najpierw czym crepes różnią się od naszych tradycyjnych, polskich naleśników. Otóż tylko i wyłącznie składem ciasta, dodajemy do niego więcej jajek, a także mleka i wody gazowanej, przez co konsystencja ciasta staje się bardziej rzadka, a usmażone naleśniki cieńsze i bardziej delikatne. Podstawą przepisu na francuskie naleśniki są przede wszystkim jajka, mleko, woda i mąka. Dodajemy również odrobinę soli, cukru waniliowego i masła. Na małym ogniu, na patelni rozpuszczamy masło, które dodamy do miski wypełnionej mąka, mlekiem, wodą i jajkami. Nie zapomnijmy również dodać soli i cukru waniliowego. Całość miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut. Na koniec rozgrzewamy patelnię i możemy przystąpić do smażenia cudownych i delikatnych naleśników. Smażymy około dwie minuty z każdej strony.
Jak jeść naleśniki crepes
Naleśniki francuskie możemy jeść zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnie z serem, wędliną, świeżymi owocami czy kozim serem. Podanie danie można również posypać cukrem pudrem lub polać sosem. Crepes cieszą się ogromną popularnością i zachwycają swoim cudownym smakiem na całym świecie.