Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami. Pożywne śniadanie z blaskiem słonecznej Toskanii w tle.

Śniadanie to podstawowy posiłek w trakcie dnia.

Wydawałoby się, że jest nim obiad, ale to właśnie dzięki pożywnemu śniadaniu jesteśmy w stanie utrzymać energię przez cały dzień. Dlatego warto zastanowić się nad urozmaiceniem posiłku, aby zawierał wszelkie konieczne składniki i miał odpowiednią podaż energetyczną. Jedzenie codziennie na śniadanie serka lub jogurtu z pieczywem nie jest dobrym pomysłem. Taki posiłek syci nas maksymalnie przez godzinę, a później znów stajemy się głodni i sięgamy po kaloryczne i mało pożywne przekąski na przykład batoniki z ogromną ilością cukru. Bardzo dobrym pomysłem są pasty kanapkowe. Wiele z nich ma świetny skład i można szybko oraz bez większego trudu zrobić je samodzielnie w domu. Jeśli nie ma się czasu rano to warto śniadanie przygotować wieczorem dzień wcześniej. Jedną z najpopularniejszych jest pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami. Dzięki jej niepowtarzalnemu smakowi można na chwilę przenieść się do wypełnionej słońcem Toskanii.

Jak łatwo przygotować pastę?

Po pierwsze, należy mieć w wyposażeniu swojej kuchni blender. To niezastąpione urządzenie jest konieczne nie tylko do wykonywania past, ale również innych, pożywnych posiłków np. kremowych zup czy owocowych napojów. Zanim wrzucimy słonecznik do blendera należy go namoczyć. Ten proces trwa najdłużej, bo najlepiej zostawić ziarna w wodzie na całą noc. Rano należy je zmieszać wraz z pozostałymi składnikami pasty, czyli między innymi suszonymi pomidorami. Jeśli chodzi o wybór tego składnika to sklepowe półki uginają się od różnych rodzajów suszonych pomidorów. Jednak najlepsze są te domowe, aczkolwiek wiadomo, że nie każdy ma czas na ich przygotowanie, więc można się ratować dobrej jakości pomidorami ze sklepu. Oprócz wyżej wspomnianych produktów należy jeszcze dodać czosnek, a także sok z cytryny. Całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji w trakcie mieszania dodajemy trzy stołowe łyżki wody, a na koniec pieprz i sól w zależności od własnych preferencji. Ciekawym dodatkiem może być też szczypta papryczki chili, jeśli lubisz ostre smaki. Tak przygotowaną pastę podajemy na chrupkim pieczywie, warto na kanapki dodać porcję świeżych warzyw na przykład ogórki lub rzodkiewkę, ta druga przez swój lekko cierpki smak nada paście świeżego charakteru. Koszt opisanego śniadania nie przekroczy 15 złotych, a przygotowana porcja starczy na co najmniej 3 posiłki, dlatego warto pokusić się o zrobienie pasty ze słonecznika na dobre rozpoczęcie dnia.