Zupa z botwinki – wiosenna królowa na stole.
Zupa z botwinki to chyba jedna z ulubionych letnich zup, które serwujemy późną wiosną lub latem. Już pod koniec maja możemy cieszyć się dostępnością pierwszych nowalijek. Oczywiście te, które są kupowane z sprawdzonych źródeł lub pochodzą z własnej hodowli są najlepsze. Przepis poniżej jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Zdecydowanie na wiosnę najlepsza jest botwinka z łyżką śmietany, jajkiem ugotowanym na twardo i dużą ilością warzyw!
Zupa z botwinki – czas przygotowania: 30-45 minut
Porcja dla: 2-3 osób
Zupa z botwinki – składniki:
1 pęczek botwinki
1 łyżka lub ½ kubeczka śmietany 18%
2-3 ziemniaki
1-2 marchewki
1-1,5 litra bulionu warzywnego lub naturalnej kostki warzywnej rozpuszczonej w takiej samej ilości wody
1/2 pęczku koperku
1-2 łyżeczki mąki
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie:
2-3 łyżki suszonej włoszczyzny
Sposobów na podanie botwinki jest wiele, tu zostaną podane dwa sposoby podania. Wywar warzywny (czyli jarski rosół) wlać do średniego garnka. W międzyczasie pokroić botwinkę w kostkę, mini buraczki obrać ze skóry i wrzucić w całości do wywaru razem z liśćmi. Obraną marchew można pokroić w talarki lub pozostawić w całości, ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa dodać gotującego się wywaru. Opcjonalnie można wzbogacić smak suszoną włoszczyzną, którą można dostać w zdrowych sklepach.
Opcjonalnie, aczkolwiek mniej zdrowo, bulion warzywny można zastąpić kostką rosołową lub koncentratem bulionowym, które są dostępne w sklepach. Opcja ta nie wymaga zbytniego przygotowania, gdyż wystarczy wrzucić taki produkt do garnka z wodą i po kilku minutach mamy gotowy bulion.
Warzywa gotować do miękkości. Po jakimś czasie zupa zacznie przybierać ciemnoczerwony kolor, co będzie oznaczało, iż botwinka zaczęła mięknąć i wypuszcza soki do bulionu. W tym czasie możemy już dodać pieprz z solą – warto z tym poczekać, gdyż podczas gotowania zupy, pieprz może spowodować znaczne zgorzknienie potrawy.
W czasie gdy zupa “dochodzi” na najmniejszej mocy palnika, możemy zająć się przygotowywaniem dodatków do zupy. Idealnym dodatkiem do królowej wiosennych zup jest jajko ugotowane na twardo. Można zupę z botwinki możemy podawać również z łyżką śmietany lub też możemy ją zabielić. Jeśli zdecydujemy się ją zabielić to trzeba przygotować szklankę lub (najlepiej) kubek z uchem. Do kubka, żeby schłodzić zupę) należy dolać wody do ⅓ wysokości, a potem resztę do połowy napełnić zupą. W ten sposób otrzymamy chłodniejszą mieszankę do zabielenia.
Do tej mieszanki dodajemy odpowiadającą nam ilość śmietany, a na koniec mąkę, która zagęści zupę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy botwinka zagotuje się już do pożądanej miękkości i koloru, należy wlać mieszankę wody, zupy, śmietany i mąki do garnka. Ważne jest by zupę w garnku stale mieszać podczas dolewania, by równomiernie wszystko wymieszać.
Oczywiście, jeśli lubimy klarowne zupy, to tutaj zabielanie można pominąć. Po wlaniu zupy do miski, wystarczy położyć na wierzchu łyżkę śmietany 18%. Obok można, ale również nie trzeba, położyć dwie połówki jajka ugotowanego na twardo.
Smacznego!