Surówka z kapusty i marchewki
Tradycyjna surówka z kapusty i marchewki
Klasyczna surówka z dwóch niezwykle wartościowych składników, czyli z kapusty i marchewki, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, który pokochały miliony Polaków. Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez tego specjału na talerzu i nic w tym dziwnego. Połączenie tych wyjątkowych, smakowitych warzyw to doskonały sposób nie tylko na urozmaicenie posiłku, ale i na wzmocnienie swojego zdrowia.
Proste przygotowanie, doskonały smak
Aby przygotować surówkę, wystarczy pokroić lub zetrzeć na tarce o grubszych oczkach świeżą kapustę, a następnie dodać do niej przetartą marchewkę. Całość warto doprawić solą, pieprzem i świeżym, pokrojonym na drobno koperkiem oraz delikatnie pokropić cytryną. Idealnym dodatkiem, który wspomaga trawienie i zawiera cenne kwasy Omega-3, będzie olej lniany lub oliwa z oliwek. Proporcje składników należy skomponować według własnych upodobań, dzięki czemu zyskuje się gwarancję wyjątkowego smaku.
W zależności od ulubionej wersji surówki, można przez pokrojeniem namoczyć kapustę w letniej wodzie, aby uzyskać odpowiednią miękkość lub wzbogacić ją również o przetarte jabłko, cebulę, ocet winny oraz niewielką ilość cukru. Ponieważ surówka z kapusty i marchewki świetnie sprawdza się też jako przekąska, można śmiało spożywać ją zamiast tradycyjnego podwieczorku lub jako lekki i smaczny lunch w ciągu dnia.
Surówka doskonale smakuje w połączeniu z niedzielnym obiadem, tj. ziemniakami i mięsem, jako dodatek do dań z grilla oraz jako samodzielna przekąska.
Cenne źródło makroelementów oraz witamin
Najlepsze do przygotowania surówki będą oczywiście świeże warzywa wiosenne, które zawierają w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych oraz cennych witamin. Wśród nich warto wymienić pochodzące z kapusty: witaminę A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, regulujące i usprawniające pracę serca oraz układu nerwowego magnez i potas, jak również fosfor oraz mangan. Tymczasem marchewka to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, karotenoidów, w tym luteiny, likopenu, prowitaminy A (beta-karotenu) oraz flawonoidów. Ponadto marchewka dostarcza wielu witamin, w tym wit. C, B6, E oraz K.
Jak zatem widać, niepozorna surówka z kapusty i marchewki to nie tylko świetny dodatek, uzupełniający posiłek, lecz również niezastąpione źródło niezbędnych witamin oraz minerałów. Jedną z największych zalet tej pysznej przekąski jest krótki czas przygotowania i niewielka ilość składników, potrzebnych do jej skomponowania.
Składniki:
- ćwierć główki białej kapusty
- jedna duża marchew
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- pęczek koperku
- cytryna
- pieprz, sól