Chleb gryczany z czosnkiem i chrzanem

Kolejny przepis na chleb gryczany, tym razem przygotowałam go z przepisów na thermomixa. Wyszedł super. Sądzę, ze jest to zasługa zmielenia i napowietrzenia gryki, oraz odpowiedniego wyrastania. Zapraszam na przepis, oczywiście bez thermomixa też się go przygotuje.

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej (lub mąki gryczanej przesianej tzn. dobrze napowietrzonej)
  • 20 g siemienia lnianego (ziarna) lub zmielonego
  • 200 g wrzącej wody
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 4 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, lub klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g ciepłej wody
  • 1 większa forma do keksówki naoliwiona

Kaszę najlepiej zmielić mocnym blenderem lub thermomixem (po 200 g 1 min/obr10). Siemię lniane zmielić i zalać wrzącą wodą i zostawić na 15 minut (15s/obr10). Do siemienia dodać mąkę gryczaną, ziemniaczaną, zmielony czosnek, drożdże, chrzan, sól,  miód, olej, ciepłą wodę i dokładnie wyrobić mikserem ok 4 min (thermomix kopystka 4 min).

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przekładam do większej keksówki (naoliwionej) na wysokość ok ¾ formy (lub dwie ciut mniejsze) wkładam do zimnego piekarnika na ok 50-60 minut. Sprawdzam, aby za bardzo nie wyrósł (do wysokości formy-wszystko zależy od drożdży) włączamy piekarnik (z chlebem w środku) nagrzewamy do temperatury 180 st. C (grzałka góra-dół) i pieczemy ok 50 min . Sprawdzamy patyczkiem wkładając w środek chleba (powinien być suchy) jeżeli jeszcze nie jest dokładamy czas pieczenia o kolejne parę minut. Po upieczeniu zostawiamy chleb w piekarniku na 20 min (piekarnik lekko uchylony) następnie wykładamy na zewnątrz i po kolejnych 15 min wykładamy z formy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Ja nigdy nie wytrzymuję i zajadam ciepłą kromkę z pysznym masłem.

do chlebka polecam pastę ze słoneczka z suszonymi pomidorami, pastę z makreli z białym serem, pasta z trewala

Smacznego!

3 komentarzy

  1. […] Kasza gryczana, a właściwie roślina o nazwie gryka zwyczajna nie jest zbożem, tylko rośliną z rodziny rdestowatych. Jej owoc to trójkątny orzech, o prostych, ostrych kształtach. To właśnie ten owoc jemy. Zaletą kaszy, oprócz walorów smakowych jest to, że nie zawiera glutenu, dzięki temu osoby będące na diecie bezglutenowej (których niestety jest coraz więcej) mogą ją spożywać np. jedząc pyszny  np. chleb gryczany z czosnkiem i chrzanem… […]

  2. Mniam, bardzo fajna skórka wyszła 😀

    1. Właśnie ten chlebek tak wychodzi zawsze 🙂

Dodaj komentarz