Chleb gryczany z czosnkiem i chrzanem

Kolejny przepis na chleb gryczany, tym razem przygotowałam go z przepisów na thermomixa. Wyszedł super. Sądzę, ze jest to zasługa zmielenia i napowietrzenia gryki, oraz odpowiedniego wyrastania. Zapraszam na przepis, oczywiście bez thermomixa też się go przygotuje.

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej (lub mąki gryczanej przesianej tzn. dobrze napowietrzonej)
  • 20 g siemienia lnianego (ziarna) lub zmielonego
  • 200 g wrzącej wody
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 4 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, lub klonowego lub miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g ciepłej wody
  • 1 większa forma do keksówki naoliwiona

Kaszę najlepiej zmielić mocnym blenderem lub thermomixem (po 200 g 1 min/obr10). Siemię lniane zmielić i zalać wrzącą wodą i zostawić na 15 minut (15s/obr10). Do siemienia dodać mąkę gryczaną, ziemniaczaną, zmielony czosnek, drożdże, chrzan, sól,  miód, olej, ciepłą wodę i dokładnie wyrobić mikserem ok 4 min (thermomix kopystka 4 min).

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przekładam do większej keksówki (naoliwionej) na wysokość ok ¾ formy (lub dwie ciut mniejsze) wkładam do zimnego piekarnika na ok 50-60 minut. Sprawdzam, aby za bardzo nie wyrósł (do wysokości formy-wszystko zależy od drożdży) włączamy piekarnik (z chlebem w środku) nagrzewamy do temperatury 180 st. C (grzałka góra-dół) i pieczemy ok 50 min . Sprawdzamy patyczkiem wkładając w środek chleba (powinien być suchy) jeżeli jeszcze nie jest dokładamy czas pieczenia o kolejne parę minut. Po upieczeniu zostawiamy chleb w piekarniku na 20 min (piekarnik lekko uchylony) następnie wykładamy na zewnątrz i po kolejnych 15 min wykładamy z formy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Ja nigdy nie wytrzymuję i zajadam ciepłą kromkę z pysznym masłem.

do chlebka polecam pastę ze słoneczka z suszonymi pomidorami, pastę z makreli z białym serem, pasta z trewala

Smacznego!

2 komentarzy

  1. Mniam, bardzo fajna skórka wyszła 😀

    1. Właśnie ten chlebek tak wychodzi zawsze 🙂

Dodaj komentarz