Łosoś w aromatycznych ziołach

Czy łosoś jest zdrowy oraz czy warto go jeść? To pytanie zadają sobie z pewnością wszyscy miłośnicy gotowania i dobrego jedzenia. Jeszcze do niedawna łosoś uchodził za rybę luksusową, drogą i jedzoną wyłącznie “od święta”. Dzisiaj jednak łososia możemy kupić w niemal każdym sklepie a sposobów jego przyrządzenia jest mnóstwo, często możemy kupić również gotowe przetwory ale też łososia świeżego, mrożonego czy wędzonego. Ryby warto jeść jak najczęściej ponieważ są bardzo zdrowe, ponadto słyną z bogatych wartości odżywczych i walorów smakowych. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy A, D i E oraz dużo białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Te z kolei są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i trzeba spożywać je jak najczęściej.
W polskich sklepach możemy kupić łososia norweskiego, czasem zdarzy się również łosoś bałtycki. Zdecydowanie najczęściej jednak spotyka się łososia hodowlanego. Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie jednak łosoś ekologiczny (bio) pozbawiony wszelkich toksyn i zanieczyszczeń.
Przepis na łososia w aromatycznych ziołach to świetny pomysł gdy chcemy przyrządzić szybki i smaczny obiad zarówno dla siebie, dla rodziny źle też dla gości. To wspaniałe danie zachwyci także gości każdej imprezy czy przyjęcia. Łosoś sam w sobie ma pyszny smak ale dodatek aromatycznych ziół niewątpliwie wzbogaci smak i sprawi, że tak przygotowany posiłek zapamiętamy na długo.

Składniki

Aby przygotować pysznego łososia w aromatycznych ziołach będziemy potrzebować

  • sześć niedużych filetów z łososia,
  • dwa ząbki czosnku,
  • utartą na tarce skórkę z połowy cytryny,
  • sok z cytryny,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz do smaku
  • inne przyprawy: w tym przypadku natkę pietruszki, rozmaryn, koperek, bazylię i tymianek.

Idealnym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie świeżych ziół dzięki którym nasze danie będzie niezwykle smaczne.

Wykonanie

Zioła i czosnek umieszczamy w misce i dolewamy oliwę z oliwek, mieszamy dokładnie, miażdżymy i odstawiamy.
Filety łososia opłukujemy zimną wodą, osuszamy. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy blachę pergaminem i nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Filety z łososia nacieramy przyprawami, zawijamy starannie folią aluminiową (każdy filet osobno), układamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut a następnie otwieramy folię i rumienimy wszystkie filety jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie nasz pyszny łosoś w aromatycznych ziołach jest gotowy i możemy zabrać się do ucztowania. Aby smak był jeszcze bogatszy, rybę możemy podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!