Ciasto buraczkowo-czekoladowe z lodami bezglutenowe

Bezglutenowe ciasto buraczkowo-czekoladowe z lodami

Ciasto

Składniki :

• 3 średniej wielkości buraki
• 250 g oleju kokosowego
• 4 tabliczki gorzkiej czekolady
• 100 g mąki kokosowej
• 7 jajek
• 80 g cukru
• szczypta soli

Wykonanie:

Buraki obieramy, a następnie każdy z nich zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 190ºC. Po upływie godziny wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie ścieramy na tarce, na małych oczkach.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym.

Do dwóch przygotowanych wcześniej misek rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka ubijamy wraz z cukrem do momentu powstania jednolitej, jasnej masy, a następnie łączymy ją z wcześniej przygotowaną, rozpuszczoną czekoladą, buraczkami i mąką. Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli, po czym ubijamy na sztywną pianę. (Po odwróceniu naczynia do góry nogami piana powinna w nim pozostać.)

Po łyżce i bardzo delikatnie przekładamy pianę z ubitych białek jaj do miski z buraczaną masą. Ostrożnie mieszamy, żeby nie stracić puszystości naszego ciasta.

Blachę o średnicy 28 cm smarujemy olejem kokosowym, ewentualnie masłem i posypujemy mąką kokosową, a następnie wlewamy do niej przygotowaną przez nas masę.

Ciasto wsadzamy do nagrzanego wcześniej piekarnika, pieczemy 60min w temperaturze 190ºC

Lody waniliowe z kawałkami czekolady

Lody należy przygotować dzień wcześniej, jeśli chcemy podać je razem z ciastem buraczkowo-czekoladowym.

Składniki:

• 250ml śmietanki 30% – schłodzonej
• 2 jajka
• 100g cukru
• 2 laski wanilii
• tabliczka gorzkiej czekolady – posiekana

Wykonanie:

Przygotowujemy dwie miski. W jednej umieszczamy białka, a w drugiej żółtka.

Laski wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyjmujemy z niej ziarenka.

Do miski z żółtkami dodajemy ziarna z dwóch lasek wanilii i połowę cukru. Całość ubijamy do momentu powstania jednolitej, jasnej masy. Resztę cukru dodajemy do miski z białkami i ubijamy.

Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do trzeciej miski, po czym ubijamy ją na sztywną pianę, na średnich obrotach miksera. Należy uzbroić się w cierpliwość, bo może to chwilę potrwać.

Zawartość trzech misek łączymy ze sobą bardzo delikatnie, po czym dodajemy posiekaną czekoladę i ostrożnie mieszamy. Całość przelewamy do pojemnika z pokrywką i odstawiamy na noc do zamrażarki.