Soki arbuzowo pomarańczowe: z marchewką, z kiwi i domieszką soku z cytryny, z jabłkiem
Soki, oczywiście te na świeżo wyciskane są bardzo bogatym źródłem witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Zwłaszcza porą letnią, kiedy mamy największy dostęp do owoców ( zwłaszcza sezonowych) warto włączyć je do naszej diety. Przygotowanie soków jest bardzo proste, wręcz banalne i nie zajmuje dużo czasu. Oto przykładowe przepisy na soki.
Sok arbuzowo pomarańczowy z marchewką
Składniki:
- ½ średniego arbuza
- 3 pomarańcze
- 3 marchewki
Przygotowania:
Arbuza odkrawamy od skórki i wyciągamy z niego pestki. Pomarańcze i marchewkę obieramy ze skórki. Wszystkie nasze składniki przepuszczamy przez sokowirówkę. Z takiej ilości składników otrzymujemy ok 1,5 litra soku.
Sok arbuzowo pomarańczowy z kiwi i domieszką soku z cytryny
Składniki:
- ½ średniego arbuza
- 2 duże pomarańcze
- 2 kiwi
- ½ cytryny
Przygotowanie:
Arbuza obieramy ze skóry i wyciągamy z niego pestki. Pomarańcze obieramy. Kiwi obieramy ze skórki. Połowę cytrynę obieramy ze skórki i wyciągamy z niej pestki. Następnie wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę. Z takiej ilości składników otrzymujemy około 1,5 litra soku.
Sok z pomarańczowo marchewkowy z jabłkiem
Składniki:
- 3 duże pomarańcze
- 3 duże marchewki
- 4 duże jabłka
Przygotowanie:
Pomarańcze obieramy ze skórki. Marchewki i jabłka także obieramy. i usuwamy wszystkie środki. Następnie wszystkie składniki przepuszczamy przez sokowirówkę. Z takiej ilości składników otrzymamy około 1 litra soku.
Jak już wcześniej było wspomniane soki to bogate źródło witamin, a witaminy to zdrowie. Warto je spożywać i wzmacniać nasz organizm. Świeżo wyciskane soki to warto podawać naszym małym pociechą. W upalne dni wystarczy dodać do soku kostki lodu lub po prostu schłodzić go w lodówce i już będziemy mieli orzeźwiający napój. Jeżeli nie posiadamy w domu sokowirówki możemy wszystkie składniki zblendować , a powstały mus przecisnąć przez gazę. Jednak do blendowania owoce obieramy z błonek ( np. pomarancza, mandarynki).