Łatwe i zdrowe „snikersy”
Któż nie zna batona Snickers? Ciągnący się nugat, orzeszki ziemne w karmelu i pyszna czekolada podbiły serca konsumentów sprawiły, że ten produkt marki Mars Incorporated stał się ulubioną przekąską milionów ludzi na całym świecie. Po raz pierwszy baton pojawił się w 1930 roku, od tamtej pory wciąż ma swoich wiernych fanów, którzy uznają go za słodycz odpowiednią na poprawę humoru czy też umilenie sobie dnia. Jednak czy jego miłośnicy, którzy zdecydowali się przejść na dietę, muszą całkowicie wyeliminować go ze swojego jadłospisu? Niekoniecznie, bowiem jest na to sposób – jego zdrowy substytut, który zaspokoi ochotę na coś słodkiego, a przy tym nie wywoła wyrzutów sumienia.
Czy baton może być zdrowy?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy baton, którego podstawą – jak sama etykiety to pokazuje – są węglowodany, może mieć swoją „fit” odsłonę i wciąż w smaku przypominać oryginał? Oczywiście! Wystarczy sięgnąć po składniki, które zawierają naturalną słodycz, wówczas dodawanie cukru białego lub słodzików będzie po prostu zbędne. Do tego, nadzorując proces przygotowania takich batonów, oczy już się nimi zajadają, co może przełożyć się na to, że nie zostaną zjedzone od razu. Ważne jest bowiem zachowanie umiaru – baton w wersji zdrowej także ma swoje kalorie, nie należy więc się nim zapychać, ale potraktować jako przekąskę w chwili, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego lub potrzebne jest wzmocnienie organizmu po wysiłku fizycznym.
Proste wykonanie, wspaniały smak
By przygotować domową i zdrowszą wersję snickersów, wcale nie jest potrzebny specjalny sprzęt czy składniki. Trzeba się jedynie uzbroić w cierpliwość i czas, ponieważ masa oraz czekolada na kolejnych etapach musi się odpowiednio schłodzić i zastygnąć. Za to nagrodą za to czekanie jest wspaniałość batoników w wersji, od której nie będzie wyrzutów sumienia.
Składniki potrzebne na wykonanie 8 sztuk zdrowych batonów:
- 200 g daktyli bez pestek
- ¼ szklanki napoju sojowego
- szklanka mąki owsianej
- garść orzechów arachidowych niesolonych
- pół tabliczki czekolady z zawartością kakao min. 70%
Daktyle zalać wrzątkiem tuż nad ich poziom. Moczyć przez 10-15 minut. Gdy zmiękną, odlać część wody i zblendować na gładką masę. Jej połowę połączyć z mlekiem oraz mąką. Przełożyć do pojemnika i pozostawić w zamrażalniku na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy daktylowej wymieszaną z orzechami. Ponownie wstawić do zamrażalnika do schłodzenia. W międzyczasie przygotować polewę: pół tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Schłodzoną masę wyjąć i pokroić na batoniki. Zanurzyć w czekoladzie i odstawić do zastygnięcia polewy.
Smacznego!